Acţiune dedicată pionierului Aviaţiei Române, Aurel Vlaicu
Duminică, pe 26 iunie, am avut deosebita onoare de a participa la evenimentul cultural-comemorativ “Ziua Aviaţiei”, ce a avut loc în satul Aurel Vlaicu, oraşul Geoagiu, judeţul Hunedoara.
Acţiunea fost dedicată pionierului Aviaţiei Române, Aurel Vlaicu.
Au participat primarul orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț, viceprimarul Carmen Călugăr, colegii deputați Natalia Intotero și Ilie Toma, administrator public Costel Avram din partea Consiliului Județean Hunedoara, subprefect Urdea Gheorghe Bogdan din partea Instituției Prefectului, consilieri județeni, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, reprezentanți ai forțelor aeriene.
În cele câteva cuvinte pe care le-am rostit, am reamintit că noi, românii, sărbătorim și unul din simbolurile dragi nouă, Drapelul României. Să nu uităm că România a dat aeronauticii mondiale, la începuturile ei, trei nume de referinţă. Toată lumea cunoaşte „triunghiul de aur” al aviaţiei româneşti: Aurel Vlaicu, Traian Vuia şi Henri Coandă. Dar ieri l-am omagiat pe cel dintâi dintre ei: Aurel Vlaicu, care s-a născut pe aceste dulci meleaguri transilvane.
Curajos, modest, ambițios, talentat, patriot și, mai presus de toate, creativ, Aurel Vlaicu a avut mereu un singur vis: să zboare. Şi, în cele din urmă, a zburat. La 17 iunie 1910 a avut loc zborul primului avion conceput, realizat şi pilotat în România de inginerul Aurel Vlaicu, pe Dealul Cotrocenilor, în Bucureşti. „Vlaicu I” a fost realizat în atelierele de la Arsenalul Armatei, cu sprijinul Casei Regale şi al Armatei Române.
În anul 1911 construieşte un al doilea avion, Vlaicu ÎI. Cu acest avion, în 1912, Aurel Vlaicu a câştigat cinci premii memorabile la mitingul aerian de la Aspern din Austria.
Următoarea provocare a fost temerara tentativă de a trece în zbor peste Carpaţi. Din păcate, această dorinţă a lui Aurel Vlaicu nu s-a împlinit şi acest destin valoros a fost frânt prea timpuriu. Aurel Vlaicu a plătit cu propria tinerețe și viață dreptul de a-și transforma visul în realitate. Pentru noi, românii, Aurel Vlaicu a fost și va rămâne pentru totdeauna un geniu al aviației românești.
El a afirmat la un moment dat: „M-aş socoti răsplătit cu prisosinţă pentru cei 14 ani de muncă, de teamă şi de speranţe chinuitoare dacă aş şti că am făcut ceva cât de puţin pentru progresul ştiinţei şi pentru fericirea oamenilor.” Noi cei ce ne aflăm azi, aici, putem confirma contribuţia lui unică la progresul ştiinţei şi la fericirea oamenilor.
Aurel Vlaicu a fost unul dintre românii care şi-a urmat visul cu multă pasiune, perseverenţă şi determinare. Visul i-a dat aripi, iar viaţa lui rămâne în continuare un destin exemplar şi un model pentru tinerii de azi.
Noi, românii, nu l-am uitat şi îl cinstim în continuare. Ca o recunoaştere a meritelor sale, azi, îi poartă numele Aeroportul Internaţional Băneasa, localitatea sa natală şi chiar o localitate din judeţul Mureş.
Nu în ultimul rând, am mulţumit ministrului Apărării Naţionale, Vasile Dâncu, şefului Statului major al Forţelor Aeriene, gl. lt. Viorel Pană şi comandantului Bazei Aeriene 71 de la Câmpia Turzii, generalul de flotilă aeriană Leonard-Gabriel Baraboi pentru că au fost de acord ca momentul acesta de omagiere să cuprindă şi un scurt miting aerian.
Felicitări primarului orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț, pentru organizare !
Viorel Sălan – Deputat PSD