Meniu Principal

Paradisul din Hărău, Giardini di Zoe

Fabuloasa grădină, Giardini di Zoe, se află în satul Banpotoc, în comuna Hărău din județul Hunedoara

Satul este așezat în partea de est a comunei Hărău, pe malul Mureșului, la poalele Munților Metaliferi, la doar 7 km distanță de orașul Simeria, 16 km de Deva, 23 km de Hunedoara, 70 km de Alba Iulia, respectiv 121 km de Sibiu.

Aici este ceva mai mult decât o expoziție de flori. Nimic nu este întâmplător, totul este așezat la dungă, fiecare floare își are locul ei exact în acest tablou care ne afișează un mic colț de rai.

Darul oferit hunedorenilor

Este ceva greu de descris în cuvinte, doar pasionații de grădinărit pot înțelege munca din spatele acestei opere de artă și pot aprecia la adevărata valoare spectacolul pe care îl puteți găsi în Grădina lui Zoe.

Antreprenorul Giovanni Salvatelli, un italian din zona Ancona, regiunea Marche, undeva în centrul Italiei, a venit în România în 2003 cu afaceri, afaceri care nu aveau nimic comun cu plantele sau peisagistica.

S-a simțit foarte bine la noi, motiv pentru care a vrut să dăruiască la rândul lui ceva României în semn de mulțumire celor care l-au primit printre ei.

A cumpărat un deal, pe care se aflau doar câțiva pruni sălbatici, câteva vii neîngrijite și o casă căreia i se spunea Fosta Moară, practic nu era nimic deosebit acolo, dar el asimțit o energie pozitivă. Astăzi, suprafața grădinii amenajate ajunge la aproape 4 ha, însă suprafața totală cu tot cu pepiniere depășește 7 ha.

Mare parte din arbori și arbuști provin din pepinierele din România, principalul furnizor fiind pepiniera Parcului Dendrologic Simeria. Arbuștii colorați provin din pepiniere din Ungaria, iar trandafirii sunt exclusiv din Italia.

În perfectă armonie cu natura, vin să dea o notă de eleganță și mister o serie de obiecte de decor. Piesele masive, vase, bănci, chiar și templul, sunt construite din rocă vulcanică, numită peperino, și au fost duse bucată cu bucată din Italia. Granitul, marmura și travertinul se împletesc și ele armonios și întregesc tabloul din grădină. Fiecare părticică din acest loc are povestea sa. În templu, spre exemplu, se regăsește un motto, care îl reprezintă pe creatorul acestui loc de basm, care spune: „Ho quell che ho donnato” – Am ceea ce am dăruit. Este frumos darul oferit de acest om hunedorenilor și românilor.

Giardini di Zoe este un loc plin de minunății care își așteaptă turiștii, nu doar hunedoreni, ci din toată țara.

 Radu Barb, Directorul Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hd