Natalia Intotero: “Este necesar ca România să fie prezentă în orice loc trăieşte un român, România va fi mereu acolo unde şi când orice român va avea nevoie”

Muzeul Românilor de Pretutindeni – o călătorie peste timp şi peste graniţe a poporului minunat din care facem parte
Platforma online a Muzeului Românilor de Pretutindeni
La începutul lunii octombrie 2018, în Italia, la Roma, a fost lansată platforma online a Muzeului Românilor de Pretutindeni. Roma este un oraş care reprezintă un important izvor al originii poporului român, unde stă săpată în piatră şi întipărită pe veci istoria noastră comună, prin Columna lui Traian. Poate nu întâmplător, la peste 1.900 de ani de când Dacia a devenit parte a Imperiului Roman, în Italia trăieşte acum cea mai numeroasă comunitate românească din diaspora – în jur de 1.200.000 de conaţionali. Acesta este motivul pentru care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a ales să lanseze la Roma acest proiect de suflet, pe care românii şi l-au dorit mult, Muzeul Românilor de Pretutindeni.
Sunt deja ani buni de când comunităţile de peste hotare au transmis mesaje şi solicitări de a avea un asemenea muzeu. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a venit, în prima etapă, cu o platformă online a muzeului, accesibilă românilor de pretutindeni, o punte de legătură în anul Centenar. Site-ul – www.muzeulromanilordepretutindeni.gov.ro îşi propune să ofere fiecărui vizitator o călătorie peste timp şi peste graniţe a poporului minunat din care facem parte. Este o mare bucurie faptul că, în anul Centenar, s-a reuşit realizarea acestei platforme atât de cerută de românii noştri plecaţi din ţară.
Programul „Cultură pentru diaspora”
Proiectul Muzeului Românilor de Pretutindeni face parte din Programul „Cultură pentru diaspora”, derulat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, MRP. Scopul acestuia este acela de a păstra şi de a promova identitatea lingvistică, etnică, culturală şi religioasă a românilor din afara graniţelor. Avem peste hotare milioane de etnici şi cetăţeni români care au nevoie de sprijinul statului român, în efortul lor de păstrare a identităţii româneşti. Încercăm să oferim acest sprijin prin programele şi proiectele pe care le finanţăm în cadrul MRP. Această parte a proiectului Muzeului pentru Românii de Pretutindeni este doar un prim pas. Vom continua să lucrăm, cu sprijinul românilor din toată lumea, pentru a-l îmbogăţi zi de zi, iar muzeul propriu-zis să îşi deschidă porţile în cursul anului 2019. Numărul românilor din afara graniţelor este estimat în acest moment la aproape 10 milioane, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în diaspora, cât şi pe cei care trăiesc în comunităţile istorice. În aceste condiţii, este necesar ca România să fie prezentă în orice loc trăieşte un român, România va fi mereu acolo unde şi când orice român va avea nevoie. Trebuie să le oferim românilor de peste hotare şansa să înţeleagă şi să cultive elementele identităţii noastre culturale şi spirituale, să respecte tradiţiile româneşti şi să devină adevăraţii ambasadori ai poporului român în ţările în care trăiesc. Românii noştri au nevoie de susţinerea noastră în procesul de integrare în comunităţile în care trăiesc, muncesc sau studiază, dar să-i şi păstrăm conectaţi la realităţile romaneşti. Ne vom strădui să găsim căile prin care aceşti români să continue să se implice în dezvoltarea societăţii romaneşti, iar Muzeul Românilor de Pretutindeni este încă un pas în demersul nostru de a fi cât mai aproape de conaţionalii noştri.
Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni