Albia râului Cerna se menține curată
Numeroase familii de rațe sălbatice sunt, în aceste zile, atracția râului
Din 2016, albia râului Cerna este curățată periodic. Se ridică tone de gunoaie aruncate în amonte, pe malurile râului, gunoaie aduse în aval odată cu aluviunile ce apar atunci când plouă.
Munca de ecologizare și salubrizare nu a fost în zadar astfel că, astăzi, putem vedea numeroase familii de rațe și gâște bălăcindu-se pe întreg cursul râului, inclusiv pe raza municipiului Hunedoara, iar Cerna, din ce în ce mai îngrijită și mai curată, este casă și pentru alte păsări atrase de flora și fauna malurilor ecologizate.
Prin proiectul de reabilitare a albiei râului Cerna se urmărește reamenajarea totală a structurii existente a cursului de apă, ca loc de promenadă și odihnă.
Râul Cerna, numit și Cerna Hunedoreană sau Cerna Ardeleană, izvorăște din Munții Poiana Ruscă, străbate Ținutul Pădurenilor, alimentează Lacul Cinciș, trece prin municipiul Hunedoara și se varsă în Râul Mureș, fiind unul dintre afluenții principali ai acestuia, având un debit mare la vărsarea lui în acest râu, la vest de orașul Simeria și est de orașul Deva.
Originea cuvântului „Cerna” provine din slavonă si înseamnă „apa neagră”, deoarece atunci când plouă mult și repede, apa râului, din cauza aluviunilor, își schimbă culoarea, tulburându-se.
Aruncarea și depozitarea oricăror tipuri de deșeuri în albia unui râu este strict interzisă, constituie infracțiune conform legii și se pedepsește cu amenzi, dar și închisoare până la 3 ani.