Respectarea calendarului reformelor și executarea investițiior din PNRR
Ordonanța de Urgență privind PNRR a fost pusă ieri în acord cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ în privința unor norme de tehnică legislativă. România a primit deja prima tranșă, de 1,89 miliarde euro, din PNRR. Tranșa a doua, de circa 1,94 miliarde euro, urmează să ajungă tot luna aceasta. În 2022, urmează să primim 6,17 miliarde euro
Acest act normativ este absolut necesar pentru implementarea PNRR: vine cu completarea cadrului instituțional și stabilirea fluxurilor financiare, de monitorizare, verificare și control.
Este primul pas pentru cheltuirea banilor pentru proiectele din PNRR. Adoptarea OUG-ului era o urgență pentru demararea efectivă a PNRR. În PNRR sunt deja termene de îndeplinit privind operaționalizarea pentru trimestrul 4 din 2021, și trebuie acționat rapid și evitate orice întârzieri.
Coordonarea generală a implementării PNRR este asigurată de premier, care va fi președinte al Comitetului interministerial de coordonare a PNRR. Vicepreședintele Comitetulului va fi ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. De altfel, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va îndeplini rolul de coordonator național și punct unic de contact în relația cu Comisia Europeană, responsabil cu monitorizarea și punerea în aplicare a PNRR. Astfel, Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, Florin Cîțu, și ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, vor veghea la respectarea calendarului reformelor și la executarea investițiior din PNRR de către ministerele de linie.
Ca element de noutate, anumite investiții din PNRR vor putea fi făcute prin agențiile de dezvoltare regională (ARD)
Suma aferentă implementării PNRR este de 29,18 miliarde euro ( 14,24 miliarde euro fonduri nerambursabile și 14,94 miliarde de euro împrumuturi). Această sumă reprezintă 13,09 % din PIB-ul României din 2019.
România a primit deja prima tranșă de 1,89 miliarde euro din PNRR (avansul din partea de granturi). Tranșa a doua a prefinanțării, de circa 1,94 miliarde euro, (aferentă părții de împrumuturi) urmează să ajungă tot luna aceasta.
Primele proiecte pentru care România dorește să atragă bani din PNRR sunt conectarea caselor de marcat , care va îmbunătăți major activitatea ANAF (cam 25% din cele 150 de emilioane de euro prevăzute pentru acest obiectiv) și decontarea lucrărilor la Autostrada A3.
În 2022, urmează să primim 6,17 miliarde euro prin PNRR.
PNRR este diferit de fondurile europene clasice căci presupune atât investiții, cât și realizarea unor reforme. Cele 64 reforme și 107 investiții din PNRR se condiționează reciproc și vor reprezenta temelia pe care fiecare minister își va concentra eforturile și resursele în următorii ani.
Până pe 31 august 2026, România și-a asumat îndeplinirea a 507 jaloane și ținte asociate investițiilor cheie și reformelor majore aferente.
Am obținut în PNRR cele mai mari finanțări în domeniile în care România avea cea mai acută nevoie de investiții: Transport, Sănătate și Educație. Dintre toate planurile naționale aprobate, România a obținut cea mai mare pondere – 30% – alocată investițiilor în infrastructura de Transport.
Vetuța Stănescu
Deputat PNL