Votez ca întreg Guvernul Cîțu să plece !
Vine iarna şi preţurile la energie electrică şi gaze naturale au crescut galopant. Peste criza sanitară s-a suprapus acum o gravă criză energetică. Milioane de familii au primit sau primesc în această perioadă notificări de la furnziorii de energie electrică și gaze naturale privind noi oferte de contracte la prețuri exorbitante, cu creşteri de la 60% la 200%. România se îndreaptă vertiginos spre cea mai scumpă iarnă din istoria sa.
Cine a creat această situaţie în România? Nimeni altul decât guvernul liberal care s-a grăbit să liberalizeze tarifele pieţei de energie din luna ianuarie a acestui an. Şi rezultatele se văd şi se simt direct în buzunarele românilor.
Datele statistice ne arată că prețurile la energie electrică și gaze naturale în România au crescut în 2021 cu un ritm mult superior față de creșterea prețurilor din majoritatea țărilor Uniunii Europene.
Cu o creștere de aproape 25% în luna august 2021, față de august 2020, România se află pe primele locuri în ceea ce privește ritmul de creștere a prețurilor la energie electrică în țările Uniunii Europene. Comparativ, în medie, la nivelul UE-27, prețurile de consum la energia electrică au crescut cu 9,3%.
De asemenea, ritmul de creștere a prețului gazelor naturale se menține sensibil peste media europeană. În această ierarhie europeană, România se află pe locul al 10-lea în privința creșterii prețurilor la gaze naturale, cu o creștere de 20,5% în luna august 2021 față de august 2020. Comparativ, la nivelul UE, prețurile de consum la gaze naturale au crescut cu 14,2%.
Prin comparație cu cu țările din regiune, creșterea prețurilor gazelor naturale în România este net inferioară situației din Bulgaria, dar sensibil superioară în raport cu creșterea prețurilor în Polonia, Ungaria, Cehia.
Paradoxal România beneficiază de un grad comparativ ridicat de independență energetică, ceea ce ar fi trebuit să tempereze substanțial majorarea preţurilor. Cu toate acestea ritmul de creștere a prețurilor la energie este disproporționat de ridicat. Dar piața internă este reflectarea calității în actul reglementare și control de la nivel național. Performanța pieței este, în ultimă instanță, expresia fidelă a calității arhitecturii instituționale și a deciziilor administrative.
Şi revin asupra uneia dintre aceste decizii administrative pe care am apreciat-o ca fiind complet neinspirată: închiderea termocentralei de la Mintia. Spuneam atunci că, dincolo de aspectul economic, Termocentrala de la Mintia a fost și este un obiectiv strategic însemnat, parte a sistemului energetic național, ce echilibra balanța de energie electrică din centrul și vestul țării. Subliniam de asemenea că este un punct important de interconexiune cu sistemul vest european UCTE(Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Energie Electrică) și participă la reglarea parametrilor de funcționare ai sistemului energetic. Şi avertizam asupra consecinţelor nefaste pe care închiderea termocentralei le-ar putea avea, amintind avaria din 8 ianuarie a.c. produsă la nivel european, care s-a soldat cu sistarea alimentării consumatorilor de pe teritoriul României doar în zona Transilvaniei. Repet, acesta ar fi trebuit să fie cel mai clar exemplu în legătură cu pericolele care se pot abate asupra sistemului energetic național și de ce este necesar să nu renunțăm la niciuna dintre unitățile producătoare de energie electrică pe care le deține România. Dar niciun argument nu a contat pentru Guvernul Cîțu. Termocentrala a fost închisă.
Ce ne rezervă acum viitorul? Conform estimărilor specialiștilor și oficialilor, prețul la energie electrică și la gaze naturale va crește în continuare. Inclusiv reprezentanții Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei au anunțat că trebuie să ne așteptăm la dublarea facturilor.
În acest context fără precedent, PSD a depus în Parlament un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor la electricitate și gaze la nivelul mediei ultimelor 6 luni și subvenționarea a 50% din scumpirea rezultată în facturile populației.
Plafonul este stabilit la media prețurilor din perioada martie-septembrie 2021. Acest lucru implică o scădere a prețurilor la o valoare care se menține pe întreaga durată a celor 6 luni de plafonare. După intrarea în vigoare a legii, toate contractele se restructurează astfel încât să nu fie depășit prețul maximal, cel plafonat.
Legea oferă și o compensație a scumpirilor plătite deja de consumator până la momentul intrării în vigoare a legii. Compensația se acordă consumatorilor cărora le-a crescut prețul la gaze și energie electrică în ultimele 6 luni dinainte de intrarea în vigoare a legii. Compensația este egală cu jumătate din scumpirea care a avut loc în aceste 6 luni, adică jumătatea diferenței dintre prețul plătit în ultima lună și cel plătit în prima lună.
Proiectul PSD protejează majoritatea consumatorilor casnici de situația iminentă a dublării facturilor cu utilitățile – electricitate și gaz.
PSD a inițiat şi o petiție pentru susținerea proiectului de lege depus în Parlament. Prin această petiție, vrem să cerem parlamentarilor responsabili de la celelalte partide să susțină soluțiile PSD care vor evita producerea unei adevărate explozii sociale în această iarnă, menținând facturile populației la un nivel suportabil.
Este o lege vitală pentru milioane de familii înaintea sezonului rece. Fără acest sprijin, românii vor trăi câteva luni crâncene.
În țările care au luat măsuri similare, oamenii au început să vadă rapid efectele. În Italia, Guvernul a alocat deja trei miliarde pentru susținerea consumatorilor, iar populația simte deja la jumătate impactul creșterii prețurilor.
De aceea, suntem deplin conştienţi că semnăturile cetăţenilor pentru a sprijini dezbaterea rapidă a acestui proiect sunt extrem de importante. În fața unui suport popular masiv, parlamentarii puterii nu se vor mai putea opune.
Abia luna aceasta, în cel de-al 12-lea ceas, premierul Florin Cîţu s-a trezit că ar vrea să înţeleagă de ce se scumpeşte energia, după ce de aproape şase luni toţi specialiştii spun clar că fenomenul energiei scumpe este aici şi, mai important, că va rămâne o bună perioadă de timp.
Concluzia acestei guvernări este una singură: Romania trăieşte acum o catastrofă sanitară, socială şi economică.
În aceste condiţii, pentru toate motivele cuprinse în moţiunea de cenzură a PSD cât şi pentru cele enunţate mai sus, votez ca întreg Guvernul Cîțu să plece!
Viorel Sălan
Deputat PSD Hunedoara