A început Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a
Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a se va desfășura în perioada 22 iunie – 4 iulie 2021. Un număr de 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a sunt înscriși pentru susținerea examenului
Examenul începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 24 iunie, se va desfășura proba la Matematică. Proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.
Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 în centrele de examen
Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).
Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.
Absolvenții învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen pot susţine aaceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie). Dacă aceștia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfășurate în perioada 22-25 iunie 2021. Accesul candidaților, cu respectarea măsurilor de siguranță epidemiologică în vigoare, este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30.
Ministerul Educației a publicat un ghid informativ destinat candidaților care vor susține acest examen în anul școlar 2020 – 2021
Organizarea accesului în unitatea de învăţământ se face prin stabilirea circuitelor funcţionale prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanţe corespunzătoare între persoane.
- Accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate de către conducerea unităţii de învăţământ/comisia de examen.
- Intrarea se poate face prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de candidați. În cazul în care această separare nu este posibilă, este necesară respectarea distanţării fizice de minimum 1 m între persoanele care intră în centrul de examen. Căile de acces (de tip poartă sau uşă) vor fi menţinute deschise în timpul primirii candidaților pentru a limita punctele de contact.
- Vor fi evitate staționarea în fața unității de învățământ și formarea de grupuri mari de candidați în curtea școlii.
- La intrare, după dezinfectarea mâinilor și primirea unei măști, candidații vor fi îndrumaţi direct în sălile de examen.
- În centrele de examen vor exista echipamente și materiale de protecție.
- Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat.
- În sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri.
- În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă.
- Fiecare persoană care intră în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.
- Sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini.
- În incinta centrului de examen se va purta obligatoriu masca de protecție.
- Colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.
- Este interzis schimbul de obiecte personale.
- Centrele de examen vor beneficia de asistență medicală.
- Accesul candidaților în săli este permis de la ora 8:00 până la ora 8:30.
- Examenul va începe la ora 9:00.
- Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare.