Meniu Principal

Precizări necesare: Investiția Centrală termică pe biomasă

Pentru corecta informare a opiniei publice și ca răspuns la afirmațiile deputatei AUR Anamaria Gavrilă, apărute în spațiul public, facem următoarele precizări:

Investiția ,,Centrală termică pe biomasă pentru asigurarea agentului termic în sistem centralizat” trebuie să parcurgă următoarele etape, obligatorii, conform legii:

  1.  Stabilirea oportunității investiției
  2. Identificarea amplasamentului, care trebuie să aparțină domeniului public
  3. Cuprinderea în bugetul municipiului a studiului de fezabilitate aferent investiției
  4. Elaborarea Studiului de fezabilitate aferent investiției (care cuprinde inclusiv certificatul de urbanism și avizele aferente acestuia)
  5. Recepționarea și aprobarea, prin hotărâre de Consiliu Local a Studiului de fezabilitate
  6. Aprobarea prin hotărâre de Consiliu Local a finanțării investiției
  7. Lansarea procedurii de atribuire a contractului de proiectare și execuție
  8. Elaborarea proiectului tehnic
  9. Emiterea autorizației de construire
  10. Emiterea ordinului de începere a lucrărilor
  11. Executarea lucrărilor
  12. Recepționarea lucrărilor

Din practică o astfel de procedură durează aproape doi ani. Ori școlile Devei și apartamentele din municipiu trebuie asigurate cu agent termic (apă caldă și căldură) în iarna 2021/2022, nu mai târziu.

Din acest motiv Consiliul Local al Municipiului Deva a aprobat, încă din toamna anului 2020, montarea de centrale termice pe gaz în unitățile de învățământ din Deva. De asemenea, acordarea tichetelor sociale pentru achiziționarea de centrale termice individuale va fi supusă aprobării Cnsiliul Local Deva, în cursul lunii iunie 2021.

Execuția efectivă a lucrărilor (pct. 11) poate dura doar patru luni așa cum afirmă deputata AUR Anamaria Gavrilă, dar întregul traseu al derulării investiției este cel mai sus-menționat, conform legii.

Biroul de presă