24 Mai – Ziua Europeană a Parcurilor
Viorel Sălan: Pentru o viață mai bună mediul ar trebui protejat mai mult
Suntem cu toţii conştienţi de necesitatea conservării mediului natural. Ariile protejate reprezintă din acest punct de vedere un instrument-cheie pentru dezvoltarea durabilă, prin rolul lor în susținerea şi menţinerea ecosistemelor.
Cea mai însemnată comoară naturală în ținuturile hunedorene a fost și a rămas Masivul Retezat
În 1933, profesorul Alexandru Borza, unul dintre cei mai mari naturaliști români, afirma despre Retezat că este, din toate punctele de vedere, geologic și geografic, botanic și zoologic, precum și că rezervație de vânătoare, un tărâm sfânt pentru știință, un monument sacru al naturii. Și cuvintele naturalistului de atunci sunt valabile și azi.
Pentru toate aceste motive, în urmă cu peste 85 de ani, s-a constituit, în județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi arii protejate din România: Parcul Național Retezat.
Parcul Retezat a fost primul parc național din România
De-a lungul timpului, i-au fost alăturate alte 13 parcuri naționale, 14 parcuri naturale și Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Parcurile și ariile naturale protejate nu numai că ne protejează resursele naturale valoroase, dar mai au și altă misiune importantă, aceea de a ne păstra în legătură cu natura. Pe baza acestei legături permanente, putem înțelege un alt fapt evident și anume că protecția, conservarea și ocrotirea mediului natural este sigura noastră garanție pentru un viitor mai bun.
Adevărata valoare a unui mediu natural curat
Există mai multe efecte ale dezvoltării economice globale care susțin puternic ideea că a lupta pentru protecția mediului și a crea un mediu mai bun reprezintă obiective prioritare pentru orice guvern responsabil. De exemplu, poluarea aerului din mediu poate cauza formarea ploilor acide. Un alt efect indirect este încălzirea globală datorată defrișărilor iresponsabile, ilicite sau ilegale. Prin urmare, mediul ar trebui protejat mai mult pentru o viață mai bună în viitor.
Într-o lume din ce în ce mai tehnologizată și într-o Europă din ce în ce mai urbanizată, trebuie să recreăm mai multe oportunități pentru ca oamenii să se reconecteze la natură și să revină la plăcerea de a respira și explora în aer liber. Să se poată bucura mereu și în anii ce vin de frumusețea magică a muntelui, prețuindu-I pentru ceea ce a reprezentat mereu în istoria poporului român, respectându-i legile scrise și nescrise, învățându-i și pe tinerii de azi adevărata valoare a unui mediu natural curat și importanța conservării și protejării lui.
Viorel Sălan, deputat PSD