Meniu Principal

30 DE ANI DE LA CONGRESUL MONDIAL AL RUTENILOR

Cu treizeci de ani în urmă, la 23 şi 24 martie 1991, s-a constituit, la Medzilaborce, Congresul Mondial al Rutenilor, care a pus bazele colaborării internaţionale a organizaţiilor rutene, a instituţiilor și activiştilor ruteni. Scopul principal al acestuia a fost renaşterea rutenilor şi restituirea identităţii lor după ani de opresiune şi lipsă de libertate. Mai ales în ţările Europei Central Răsăritene identitatea ruteană a fost interzisă şi abuziv redenumită ucraineană. Abia după schimbarea regimului politic din anul 1989 a venit relaxarea regimului de atunci.

În euforia evenimentelor care au dus la căderea comunismului mişcarea ruteană a fost înviorată de noul spirit sub forma iniţiativei activiştilor acelei perioade, proces în care un cuvânt important l-au avut cei din districtul Medzilaborce. Pe primul loc se aflau pregătirile acelei importante dezbateri ale rutenilor, după multe decenii, susţinute de preşedintele de atunci al Consiliului Local, ing. Eduard Ivančo. Iniţiativa a fost deosebită, a început cu membrii Consiliului organizaţiei deja existente Rusinska Obroda în frunte cu preşedintele Vasil Turok Heteš şi membrii din Medzilaborce, Humenné, Prešov, Bardejov şi alte organizaţii districtuale. Dr. Pavel Robert Magocsi, profesor la Universitatea din Toronto, a luat legătura cu organizatorii Congresului venind cu propuneri preţioase şi a luat parte la acea importantă dezbatere. Sala noii Case de cultură, festiv împodobită, a întâmpinat invitaţii şi nimic nu a împiedicat dezbaterea participanţilor din cinci ţări. Fiecare dintre vorbitori a prezentat propuneri privind ce trebuie făcut mai întâi şi nu au fost puţine lucruri după ani de interdicţie, pentru ca minoritatea ruteană să fie reabilitată. Întregul proces al discuţiilor deloc uşoare a fost condus de tânărul diplomat Alexander Franko, deoarece formulările propunerilor profesorului Magocsi trebuiau traduse clar din limba engleză în limba ruteană, pentru delegaţi şi pentru viitoarea Rezoluţie. Pentru început Miron Sisak a recitat o poezie a lui Aleksander Pavlovič, directorul Teatrului Aleksander Duchnovič din Prešov după care Corul bărbătesc Zaruba din Njagov s-a prezentat cu un cântec popular rutean. La constituirea CMR au participat următoarele organizaţii: Stovarişinia Lemkiv – Polonia, Ruska Matka – Iugoslavia, Obiedinenia Karpatskich Rusiniv – Ucraina şi Asociaţia organizaţiilor rutene din America şi Canada. Reprezentanţii fiecărei ţări participante au avut membru în biroul CMR, care a prezidat lucrările.

De la acest memorabil CMR de la Medzilaborce au trecut 30 de ani şi activitatea organizaţiilor rutene din fiecare ţară a continuat îndeplinirea celor spuse atunci. La fiecare doi ani asociația ruteană membră din fiecare ţară a organizat adunările Congreselui Mondial al Rutenilor, sub conducerea preşedinţilor aleşi, astfel: prima reuniune a Congresului Mondial al Rutenilor s-a ţinut la Medzilaborce din Cehoslovacia 23-24.03.1991, ca preşedinte a fost ales Vasil Turok – Slovacia. A doua la Krinica, Polonia, 22-23.05.1993. A treia la Ruski Kerestur, Serbia, 26-28.05.1995. A patra la Budapesta, Ungaria, 29.05-01.06.1997. A cincea la Ujgorod, Ucraina, 25-27.06.1999. A şasea la Praga, Cehia 26-28.10.2001, preşedinte Alexander Zozulák – Slovacia. A şaptea la Prešov, Slovacia, 27-28.06.2003, preşedinte Andrii Kopcza – Polonia. A opta la Krinica, Polonia,în anul 2005, preşedinte Pavel Magocsi – SUA şi Canada. A noua la Sighet, România, 21-24.06.2007. A zecea la Ruski Kerestur, Serbia, 04-07-06.2009 preşedinte Djura Papuga – Serbia, când o zi, delegații s-au deplasat la Petrovci-Croaţia. A unsprezecea la Pilisszenkerest, Ungaria 16-18.06.2011. A douăsprezecea la Munkacevo, Ujgorod şi Svaleava, Ucraina 12-14.07.2013. A treisprezecea la Deva, România 18-21.06.2015 preşedinte Stepan Lavinecz – Ungaria. A paisprezecea la Osjek, Croatia 29.06-02.07.2017. A cincisprezecea la Ľubovnianske Kúpele, Slovacia 04-07.07.2019. În curs de pregătire este a şaisprezecea reuniune CMR la Krinica din Polonia în anul 2021. Pe acest drum de treizeci de ani de colaborare Congresul Mondial al Rutenilor și-a îndeplinit rolul său principal de extindere a rutenismului. La începutul acestei etape majoritatea organizaţiilor rutene a luptat pentru recunoaşterea și afirmarea identităţii rutene în propriile lor ţări, pentru codificarea limbii, pentru principalele drepturi ale rutenilor în fiecare ţară unde trăiesc rutenii.

În amintirea primei reuniuni a Congresului Mondial al Rutenilor la 24.06.2016 pe clădirea Casei de Cultură a fost dezvelită placa comemorativă dedicată acelui eveniment. În prezent Congresul Mondial al Rutenilor coordonează colaborarea a nouă organizaţii membre în dezvoltarea şi prezentarea identităţii naţionale rutene, dezvoltării limbii, culturii, prezentării istoriei şi a altor atribute importante ale poporului mic care de secole trăieşte chiar în inima Europei.

 Vladimír Protivnák, secretarul Congresului Mondial al Rutenilor

 

Dr. Gheorghe Firczak, vicepreședinte al CMR