Meniu Principal

20 de ani de la înființarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România

Uniunea Culturală a Rutenilor din România a luat fiinţă în anul 2000 ca o necesitate imediată de organizare a minorităţii rutene. Încă de la înfiinţare, Uniunea a militat pentru promovarea valorilor democraţiei, ale statului de drept în scopul dezvoltării durabile a societăţii românești.

Activități culturale prognozate a se desfășura în acest an

“În acest an, avem bucuria de a sărbători 20 de ani de la înființarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România. Importantul eveniment a fost marcat prin acțiuni culturale deosebite. Astfel, la mijlocul lunii ianuarie, aceste evenimente au debutat în filiala din Arad. La Pecica, într-o frumoasă sală de evenimente, membri și simpatizanți ai uniunii noastre au participat la o manifestare culturală de marcare a celor două decenii. Alături de conducerea uniunii, ne-a onorat cu participarea și domnul Kovacs Emerik – primarul localității Peregu Mare.

Astfel, după intonarea Imnului național al României, al Imnului Uniunii Europene, al Imnului rutenilor de pretutindeni și al Imnului rutenilor din România, au susținut alocuțiuni dr. Gheorghe Firczakpresedintele fondator al Uniunii Culturale a Rutenilor din România , Iulius Firczak – deputat UCRR și Kovacs Emerik – primarul comunei Peregu Mare. Dr. Gheorghe Firczak, în cuvântul său, a prezentat momente din activitatea culturală și organizatorică a uniunii, atât din țară cât și din străinătate, precum și legăturile cu organizațiile membre ale Consiliului Mondial al Rutenilor. Un moment important din activitatea UCRR a fost organizarea Congresului Mondial al Rutenilor, desfășurat la Sighet în 2007 și la Deva în iunie 2015. Deputatul Iulius Firczak a prezentat implicarea sa în activitatea parlamentară, ca reprezentant al UCRR în Camera Deputaților și membru al Comisiei de Finanțe. Kovacs Emerik a subliniat buna colaborare cu organizația noastră, atât pe plan cultural prin participarea Ansamblului UCRR Holubok la diversele manifestări pe plan local, cât și cu doamna Viorica Bojcsuk, consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Peregu Mare din Partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

Și pentru că orice întâlnire începe cu Cuvântul Domnului, părintele Vasile Bojcsuk, secretarul general al UCRR, a rostit o rugăciune și i-a binecuvântat pe cei prezenți. A urmat un moment folcloric rutean susținut de ansamblul Holubok care a fost apreciat la superlativ. Momentele muzicale ale întâlnirii au fost susținute de muzicieni desăvârșiți printre care cu mândrie îl amintim pe Casian Bojcsuk, un magician al percuției”, a precizat Francisc Gal, vicepreședinte al UCRR.

 Iulius Firczak: Ne dorim păstrarea şi popularizarea istoriei, tradiţiilor şi valorilor culturale rutene

“Scopul declarat al Uniunii Culturale a Rutenilor din România este de cunoaştere, păstrare şi popularizare a istoriei, tradiţiilor şi valorilor culturale a rutenilor, precum şi promovarea înțelegerii şi prieteniei între oameni, între toate etniile din România, pe baza respectului reciproc şi a toleranţei.

Unul dintre obiectivele uniunii este apărarea drepturilor omului, aşa cum sunt definite în Constituţia României, astfel încât libertatea de exprimare şi iniţiativa economică să aducă prosperitate şi progres social. În acest scop se  organizează diferite manifestări culturale, atât în nume propriu cât şi în colaborare cu alte organizaţii ale minorităţilor naţionale sau organizaţii ale societăţii civile, prin care promovează interesele uniunii atât în ţară cât şi în străinătate.

Anul acesta sărbătorim 20 de la înființarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România. Pentru a da posibilitatea să participe cât mai multe personae, membre ale uniunii sau simpatizanți, la activitățile noastre, am hotărât ca aceste manifestări să se organizeze în filialele noastre, pe parcursul primului semestru al acestui an.
Astfel, în la mijlocul lunii ianuarie, am sărbătorit cu Rutenii din Filiala Arad, Peregu-Mare, 20 de ani de la înființarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România. Au fost prezentate realizările în munca desfășurată, punându-se accent pe activitatea culturală și organizatorică. S-a vorbit, de asemenea,  despre   importanța promovării cunoașterii istoriei rutenilor de pe aceste meleaguri.

Au fost momente încărcate de emoție.

Mulțumim Alexandra Drăgan, Lucian Drăgan și Casian Bojcsuk pentru atmosfera minunată creată!”, a declarat Iulius Firczak, președinte și deputat UCRR.

 Refacerea unităţii spirituale a etnicilor ruteni

De la înființarea ei, Uniunea Culturală a Rutenilor din România a militat pentru revitalizarea sentimentului naţional în rândul rutenilor care locuiesc în interiorul graniţelor României. Acţiunile sale s-au concentrat încă de la început nu numai spre renaşterea culturală a rutenilor ci au ţintit însăși refacerea unităţii spirituale a etnicilor ruteni şi, mai ales, readucerea spre rutenism a celor care, datorită condiţiilor istorice, şi-au abandonat moştenirea lor etnică şi culturală sau au fost abandonaţi de Spiritul Rutean nevoit să se oculteze în epoca întunecată a comunismului.

Acţiunile UCRR sunt inspirate de activitatea unor iluştri înaintași, cu o contribuţie inestimabilă la afirmarea, păstrarea şi dezvoltarea Spiritului Rutean.

 

Maria Hogman