Ziua Rutenilor din România
Ziua de 3 martie este ziua rutenilor din România. Această zi a fost adoptată de Uniunea Culturală a Rutenilor din România după cel de-al IX-lea Congres Mondial al Rutenilor desfășurat la Sighet, județul Maramureș, în anul 2007. Semnificația acestei zile este una cu încărcătură istorică deosebită.
„UCRR le-a redat rutenilor încrederea și speranța, șansa de-a vorbi, de-a se exprima liber, de-a crea și perpetua ceea ce le-a dăruit mama încă din leagăn, limba ruteană și odată cu ea conștiința de sine a unui popor, cultura și spiritualitatea, toată frumusețea și bogația ei. Țelul nostru este să demonstrăm că limba ruteană este vie, trăiește și va trăi pentru vecie împreună cu obiceiurile poporului rutean”, afirmă președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România, dr. Gheorghe Firczak.
94 de credincioşi ruteni, bărbaţi şi femei, învinuiți pentru trecerea de la biserica greco-catolică la biserica ortodoxă
În perioada 29.12.1913 – 03.03.1914, la Judecătoria Sighet, s-a derulat un proces prin care puterea maghiară a învinuit 94 de credincioşi ruteni, bărbaţi şi femei, în vârstă de la 17 la 64 de ani pentru trecerea, în masa, de la biserica greco-catolică la biserica ortodoxă.
Învinuiţilor li se atribuia un scop politic: subordonarea rutenilor Bisericii Ortodoxe Ruse şi alipirea la Rusia a unei părţi din teritoriul Ungariei respective comitatele Maramureş, Ugoci și Bereg. Pentru acest lucru 33 de persoane au fost condamnațe, în data de 3 martie 1914, la un număr de 37 ani de temniță, unica lor „vină” fiind întoarcerea în cadrul bisericii strămoșești.
În fiecare loc unde trăiesc, rutenii s-au adaptat mediului geografic şi social, colaborând atât cu celelalte minorităţi naţionale, cât şi cu majoritatea românească, iar obiceiurile, portul şi tradiţiile s-au perpetuat de-a lungul timpului.
„Noi, rutenii din România, avem stabilit ca în data de 3 martie să sărbătorim Ziua Rutenilor. Este o zi dedicată celor trei preoți greco-catolici, care și-au apărat credința în fața greutăților istorice pe care le-au întâmpinat. A devenit deja o tradiție ca în această zi, să găzduim ședința Consiliului Mondial al Rutenilor”, a declarat Dr. Gheorghe Firczak, Președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România.
Pentru a comemora acest moment al istoriei, rutenii din România, în fiecare an, organizează diferite manifestări.
Francisc Oscar Gal, Vicepreședinte UCRR