Viorel Salan: “Ştiu din experienţă cât de important este să ai o legătură permanentă cu cetăţenii”
Senatorul PSD de Hunedoara, Viorel Sălan, a acordat un interviu referitor la proiectele de lege, adoptate în această sesiune parlamentară, cu impact direct asupra judeţului Hunedoara dar şi legi în avantajul cetăţeanului obişnuit
Care au fost proiectele de lege cu impact direct asupra judeţului Hunedoara adoptate în această sesiune parlamentară?
După părerea mea, proiectul de lege care prevede exceptarea unor mari unităţi economice producătoare de energie electrică pe bază de cărbune de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electrică pentru extracţia, prepararea și manipularea cărbunelui este unul dintre cele mai importante. Este o iniţiativă legislativă iniţiată şi de parlamentarii PSD de Hunedoara şi prevederile ei sunt vitale pentru buna funcţionare a Complexul Energetic Hunedoara şi menținerea echilibrului și siguranței Sistemului Energetic Național. Un alt proiect legislativ cu impact direct zonal a fost Legea moților. Legea este mai veche, dar aplicarea ei a fost blocată de alte modificări juridice. Ultimele reglementări adoptate de parlament au corelat prevederile legale cu legislaţia actuală pentru ca blocajul să fie înlăturat şi oamenilor să le fie respectate drepturile. Am putea adăuga pe această listă Legea muntelui şi, alături de aceasta, pachetul legislativ dedicat investiţiilor în zona montană. Din acest pachet legislativ fac parte Legea pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană, Legea pentru înființarea centrelor de sacrificare a animalelor din zona montană, Legea privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane şi enumerarea ar putea continua. Tot acest pachet este de fapt legiferarea politicii guvernului astfel încât, guvernele care vor veni să fie obligate să continue această viziune de dezvoltare economică şi socială.
Dar nişte legi în avantajul cetăţeanului obişnuit au fost votate în această sesiune parlamentară?
Au existat desigur şi astfel de legi. Aş exemplifica amintind un proiect de lege al cărui iniţiator sunt şi care prevede că militarii, polițiștii și lucrătorii din penitenciare vor putea opta să folosească banii pe care îi primesc pentru achitarea chiriei, pentru plata ratelor la creditele pentru locuințe. Senatul a fost Camera decizională. Legea a fost si promulgată. O altă iniţiativă legislativă adoptată oferă copiilor ai căror susţinători aveau calitatea de soldaţi şi gradaţi profesionişti în activitate sau în rezervă, dar au decedat ca urmare a unor acţiuni specifice, să opteze pentru pensia de urmaş în sistemul pensiilor militare de stat. Apreciez această iniţiativă legislativă guvernamentală ca pe un gest de gratitudine absolut necesar faţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferite de soldaţii şi gradaţii profesionişti şi de familiile acestora. A mai fost adoptat proiectul de lege care prevede stabilirea regulilor pentru acordarea mierii de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional. Potrivit acestui act normativ, suplimentul se acordă gratuit pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional, miere polifloră, în limita unei cantităţi de 350 de grame lunar. Pot adăuga de asemenea – proiectul de Lege care interzice comportamentele care constau în violenţa psihologică în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale. Şi mai sunt si altele, dar m-am referit doar la cele mai importante.
Am putut observa că nu aţi neglijat activitatea în teritoriu şi aţi respectat cu stricteţe programul săptămânal de audienţe?
Ştiu din experienţă cât de important este să ai o legătură permanentă cu cetăţenii. Nu există altă posibilitate mai bună decât dialogul direct pentru a le afla problemele şi dificultăţile cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi. Am desfăşurat audienţe şi la biroul parlamentar din Orăştie, dar şi la Petroşani. Acolo Organizaţia Judeţeană PSD Hunedoara a deschis de asemenea un birou de audienţe pentru locuitorii Văii Jiului şi programul de audienţe este susţinut, prin rotaţie, de noi, parlamentarii PSD. Am încercat de asemenea să port discuţii şi la nivelul diferitelor instituţii de stat din judeţ pentru a identifica problemele cu caracter legislativ care le afectează în mod negativ activitatea. M-am întâlnit în acest sens cu conducerea Colegiului sportiv Cetate Deva şi apreciez că a fost un dialog util pentru ambele părţi.
Care a fost cea mai complicată problemă locală de rezolvarea căreia v-aţi ocupat în mod special?
În momentul de față avem înregistrate peste 140 de sesizări ale cetăţenilor. Toate acestea au fost înaintate prin adrese către instituțiile abilitate ale statului, iar răspunsurile primite au fost comunicate solicitanților în termenul legal. Dar dintre toate acestea problema care încă persistă este cea legată de despăgubirile persoanelor care au vândut terenul pentru construcția Autostrăzii Orăștie – Sibiu. Din cele mai recente informații pe care le dețin, vă pot comunica fapul că după ce s-a schimbat Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică, devenind Legea 233/2018, din discuțiile avute cu reprezentanți ai CNAIR, aceștia mi-au comunicat că ce ține de ei au rezolvat. Mai exact anexele pentru hotărârile de guvern, au fost înaintate Comisiei juridice pentru verificare urmând să ajungă la Ministerul Transporturilor pentru a emite noile hotărâri de guvern. Din păcate, în acest moment, conflictul constituţional dintre Guvern şi Preşedinţia României a blocat numirea unui nou ministru la Transporturi. Suntem nevoiţi să aşteptăm până la soluţionarea acestei situaţii pentru a relua demersurile.