Meniu Principal

Viorel Sălan: S-a extins sfera de aplicare a legii la militarI şi poliţişti

La începutul lunii iunie, în şedinţa plenului Senatului României, s-au adoptat două proiecte de lege

 Primul dintre acestea este Legea pentru recunoaşterea meritelor personalului din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, participant la misiuni şi acţiuni militare sau la alte operaţiuni pe teritoriul său în afara teritoriului statului român, precum şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Prin amendamentele pe care le-am propus în şedinţa Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţa naţională si care au fost aprobate, am extins sfera de aplicare a legii la militarii şi poliţiştii din cadrul tuturor componentelor Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională. După promulgarea legii, vor fi recunoscute oficial meritele celor care îşi dau viaţa făcându-şi datoria, cum s-a întâmplat şi în situaţia tragică a poliţistului ucis în misiune la Timişoara.

Modificarea şi completarea legii privind pensiile militare de stat

Cel de-al doilea proiect de lege adoptat în şedinţa plenului Senatului României, este Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit propunerii legislative, au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii şi poliţiştii în activitate din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 reprezintă vechimea în serviciu. Totodată, cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite în lege şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.

Legea merge la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.