Viorel Sălan: Respectul faţă de cetăţean nu ar trebui să aibă culoare politică
Cred cu tărie că un om politic autentic nu poate diviza o comunitate sau o naţiune folosind ideile politice ca pe o ghilotină. Rolul politicienilor este să se pună în slujba comunităţilor şi a naţiunii. Este ceea ce am susţinut şi în declaraţia politică de azi.
Observ cu reală îngrijorare la unii oameni politici o tendinţă. Aceea de a împărţi oamenii şi de a-i ierarhiza în funcţie de simpatiile lor politice. Desigur fiecare este liber să aibă preferinţe de orice fel, inclusiv politice, dar calitatea profesională a unui medic este relevantă în raport cu propriul nivel de competenţă. La fel, în cazul unui profesor, al unui poliţist sau al unui magistrat.
M-am bucurat sincer să constat că politica guvernului Dăncilă a avut în vedere acest aspect fundamental al respectului faţă de toţi cetăţenii.
În acest spirit, al bunei guvernări pentru toţi românii, guvernul demis continuă să lucreze onorându-şi cu seriozitate responsabilităţile limitate ale interimatului.
Şi lucruri se întâmplă. Săptămâna trecută, premierul demis a anunţat că a fost semnat un acord de cooperare la IAR Ghimbav – Braşov în vederea sprijinirii industriei de apărare.
De asemenea, Guvernul a acordat sume importante pentru toate spitalele, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale pentru achiziţionarea de aparatură performantă.
Executivul a mai aprobat recent şi un proiect de Hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumelor defalcate din TVA, fiind distribuită suma de 1,4 miliarde lei pentru diferite capitole de cheltuieli. S-a avut în vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de funcţionare, cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistenţilor personali şi persoanelor cu handicap grav.
În acelaşi spirit, respect faţă de cetăţeni, în judeţul Hunedoara, au fost alocate fonduri tuturor Unităţilor Administrativ Teritoriale, fără a ţine cont de culoarea politică a primarilor. Astfel, au fost finanţate toate proiectele eligibile depuse. Sau, mai concret au fost aprobate şi finanţate, între altele, şi 71 de proiecte propuse de către 30 de primari aparţinând Partidului Naţional Liberal. S-a decis aşa pentru că am înţeles necesitatea de a rezolva problemele comunităţilor locale, fără a condiţiona acest lucru de apartenenţa politică a edililor aleşi.
Dinspre partea cealaltă a baricadei politice, auzim doar păreri, critici şi anunţuri alarmiste, unele producând panică în rândul categoriilor vulnerabile de cetăţeni, cum ar fi pensionarii. Mi se pare total lipsit de seriozitate să acuzi periodic, sistematic, fără niciun temei, existenţa unei presupuse incapacităţi financiare a executivului de a efectua plăţile lunare. Sentimentul de panică indus în acest mod poate avea în unele cazuri urmări tragice ireparabile.
Desigur, situaţia de provizorat în care lucrează acum guvernul are şi efecte negative care se răsfrâng, în ultimă instanţă asupra cetăţenilor. Odată cu adoptarea moţiunii de cenzură, au apărut blocaje în ceea ce priveşte promovarea unor proiecte de investiţii, dar şi în ce priveşte rectificarea bugetară. Lucrurile sunt grave în ministere foarte importante pentru viaţa oamenilor cum ar fi Educaţia sau Sănătatea.
Situaţia este şi mai stranie cu atât mai mult cu cât performanţa economică a guvernului demis a fost confirmată pe rând de Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi EUROSTAT. Întrebarea “de ce să demiţi un guvern cu rezultate pozitive certe?” rămâne una retorică.
Lucrurile au mers însă şi mai departe. În acest moment, în spaţiul dezbaterilor electorale, conceptul de “competiţie politică” a fost înlocuit cu termenul de “război”, existenţa unor victime, fie ele şi “colaterale”, devenind astfel o consecinţă naturală. Este de o gravitate extremă să treci nepăsător şi semeţ de la un cuvânt la altul, considerând în mod superficial că vorbele zboară şi nu produc asupra oamenilor efecte demne de luat în seamă.
Personal, consider că există un prag peste care niciun om politic nu ar trebui să treacă şi acesta este respectul pe care îl datorăm tuturor cetăţenilor României, indiferent de opţiunea lor politică sau de formaţiunea politică din care facem parte.
Şi primul pas de făcut în această direcţie este să renunţăm să folosim demagogia pentru a deveni mai populari şi să optăm în schimb pentru un discurs plin de substanţă, confruntând idei şi nu cuvinte grele, programe şi nu injurii.
Dacă dorim cu adevărat o schimbare de mentalitate în România, această schimbare trebuie să înceapă cu noi înşine. Dacă dorim să fim trataţi cu respect trebuie la rândul nostru să îi respectăm pe ceilalţi şi, în primul rând, trebuie să îi respectăm pe cetăţeni, pe toţi cetăţenii. Iar campania electorală rămâne cel mai bun test de verificare în acest sens.