Viorel Sălan: Întâlnire de lucru cu ministrul afacerilor interne, Ion-Marcel Vela
Ieri, pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională am avut un singur punct de dezbatere şi anume o întâlnire de lucru cu ministrul afacerilor interne, Ion-Marcel Vela. Ministrul a venit însoţit de secretarul de stat, chestor-șef de poliție Bogdan Despescu şi de secretarul de stat Raed Arafat.
Temele principale de discuţie au fost:
– modul de gestionare a ordinii publice pe perioada pandemiei ;
– dispoziţia comună emisă de către inspectorii generali ai poliţiei și jandarmeriei;
– lămuriri în legătură cu nerespectarea normelor de distanţare socială de pe litoral;
– informaţii despre revenirea în ţară a clanurilor de infractori;
– despre criteriile politice pe baza cărora se fac anumite numiri în unele structuri din subordine.
Întrebările pe care i le-am adresat ministrului au fost următoarele:
Domnule Ministru,
Situaţia excepţională creată de pandemia de coronavirus a generat şi alte efecte sociale grave în România. Printre zecile de mii de români întorşi în ţară pe perioada stării de urgenţă se află şi persoane periculoase, din punct de vedere infracţional. Am sesizat acest lucru încă de la jumătatea lunii aprilie, când la nivel naţional au apărut o serie de incidente violente. Am făcut publică preocuparea mea faţă de modul necorespunzător în care erau folosite forţele de menţinere şi restabilire a ordinii publice. Între timp, semnalele îngrijorătoare s-au înmulţit. Interlopii reîntorşi în ţară, după criza Covid, s-au reorganizat, au început să dea jafuri la pont şi terorizează oraşe întregi.
Dacă nu se iau măsurile necesare acum, nu peste mult timp oamenii se vor teme să iasă din casa după lăsarea întunericului.
ÎNTREBARE: Aş dori să faceţi o scurtă prezentare a dinamicii fenomenului infracţional de la începutul stării de urgenţă şi până în acest moment. De asemenea, aş dori să ne prezentaţi obiectivele de acum, măsurile luate şi cele pe care le aveţi în vedere pentru controlul criminalităţii în condiţiile stării de alertă, dar şi după încetarea acesteia?
Domnule Ministru,
Periodic apar în spaţiul public informaţii despre diferite proiecte de restructurare a ministerului. În ianuarie propuneaţi desfiinţarea inspectoratelor judeţene şi regionalizarea acestora, cea mai afectată fiind Jandarmeria Română. Recent, am putut parcurge textul devenit public al unei Dispoziţii comune a inspectorilor şefi ai Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române prin care era modificat cadrul legal stabilit anterior printr-un ordin de ministru încă valabil.
Trăsătura comună a acestor demersuri pare să fie vulnerabilitatea juridică a abordărilor. În ambele cazuri, pot fi identificate atingeri aduse unor legi organice în vigoare prin acte normative cu putere juridică mai mică.
ÎNTREBARE: Cum este posibil ca o restructurare de amploare a activităţii comune a Poliţiei şi Jandarmeriei Romane să se realizeze printr-un document care nu are avizul ministrului în funcţie? Este faptul că v-aţi delegat o serie întreagă de atribuţii către secretarii de stat din subordine o posibilă explicaţie în acest sens? În această situaţie, care mai este rolul dumneavoastră în raport cu structurile componente ale ministerului pe care îl coordonaţi?
Domnule Ministru Marcel Vela,
Am putut vedea cu toţii că, la sfârşitul săptămânii trecute, aţi participat la instalarea noului subprefect de Hunedoara. Pentru a ajunge cât mai repede la învestirea ce a avut loc sâmbătă dimineața, aţi folosit elicopterul din dotarea instiuției pe care o conduceţi. Spre seară, aţi fost invitatul de onoare la o nuntă din zonă, care a avut loc pe platoul Muntelui Mic.
Este adevărat că dumneavoastră nu apăreţi în filmuleţul ajuns pe Internet, deşi s-au făcut afirmaţii potrivit cărora aţi fi participat la eveniment. Dar conform acelor imagini devenite publice, au fost acolo zeci de oameni, care s-au distrat până în zori, fără să respecte normele de distanțare socială.
Şi acesta este doar cel mai recent exemplu de încălcare flagrantă a reglementărilor stării de alertă.
ÎNTREBARE: În contextul în care, zi după zi, tot mai mulţi cetăţeni aleg să încalce în mod deliberat restricţiile impuse de către guvern pentru controlul răspândirii pandemiei, cât de eficientă mai este, în termeni practici, prelungirea stării de alertă încă 30 de zile?
Domnule Ministru Marcel Vela,
Şi, tot în legătură cu pandemia, starea de urgenţă şi acum de alertă, am avut ieri o surpriză cu totul neplăcută să citesc în presă relatări ale unor abuzuri absout incredibile în cadrul Jandarmeriei Române. Textul la care fac referire acum relatează cu suficiente detalii despre cum inspectorul general al Jandarmeriei Române ar fi fost pontat sute de ore suplimentare începând din aprilie, respectiv pentru aprilie – 360 de ore suplimentare, mai – 240 de ore suplimentare şi iunie – 220 ore suplimentare. Iar pe baza acestor pontaje, salariile încasate au fost de 32.000 lei, 29.000 lei și 35.000 lei!
ÎNTREBARE: Aţi ştiut despre această situaţie? A avut sau nu inspectorul general al Jandaremerie Române aprobarea Dumneavoastră pentru orele efectuate suplimentar, așa cum prevede Ordinul de ministru? Sau aţi delegat şi această atribuţie secretarilor de stat din subordinea dumneavoastră?