Meniu Principal

Viorel Sălan: Iniţiative legislative privind statutul cadrelor militare

Bilanț parlamentar 2016-2020

M-am întâlnit mereu cu militarii hunedoreni, cu ocazii festive sau mai puţin festive. Din toate aceste dialoguri, au rezultat şi câteva iniţiative legislative având ca obiect de reglementare această categorie profesională de care aparţin şi pe care o cunosc atât de bine. Unele dintre acestea au devenit legi.

  • L400/2018 – „Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare”, devenită Legea nr.206/20.07.2018 publicată în M.O. nr.647/25.07.2018.

Prin această lege, personalul militar de specialitate medico-sanitar, indiferent de gradul militar deţinut, poate fi menţinut în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, la cerere, cu aprobarea conducătorului instituţiei, până la împlinirea vârstei de pensionare stabilită pentru personalul de specialitate medico-sanitar civil.

  • L38/2020 – „Propunere legislativă privind modificarea și completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat și instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat”.

Proiectul reglementează „intervenţiile legislative vizând includerea unor dispoziţii cu privire la recalcularea tuturor pensiilor militare potrivit prevederilor legale privind salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din cadrul administraţiei penitenciare, în condiţii identice/echivalente de funcţie şi grad militar/profesional, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale”.

Proiectul mai prevede și eliminarea discriminărilor între generații de pensionari militari, dar și eliminarea celor mai recente plafonări care au eliminat drepturi cu impact asupra pensiei militare.

Această iniţiativă legislativă a primit votul final în Senat şi se află în momentul de faţă în proces de evaluare legislativă la Camera Deputaţilor. Dacă oamenii vor avea încredere în mine şi îmi vor oferi votul lor pentru un nou mandat parlamentar, voi depune toate eforturile necesare pentru a finaliza şi acest proiect legislativ.

Comandat de PSD – Partidul Social Democrat, Organizația județeană Hunedoara, CMF 11200020