Meniu Principal

Viorel Salan: “Ambele inițiative legislative reprezintă îmbunătățiri juridice în favoarea militarilor”

Sesiunea parlamentară de toamnă a început și am dorit să vedem cu ce rezultate concrete. Pentru aceasta am solicitat lămuriri deputatului PSD Viorel Salan, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.

– În această săptămână, Senatul a adoptat, în calitate de Cameră decizională, două inițiative legislative promovate de dumneavoastră. Ce ne puteți spune despre prima dintre ele?

Ambele inițiative legislative sunt propuneri de modificare și completare a Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare. Ambele reprezintă îmbunătățiri ale cadrului juridic în favoarea militarilor și după votul din Senat, merg la promulgare la Președintele României.

Prima dintre ele a fost adoptată cu o largă majoritate și la Camera Deputaților, și la Senat.

Prin schimbările adoptate, maiștrii militari și subofițerii care au promovat concursul de admitere la programul de master profesional vor putea frecventa cursurile cu scoaterea de la locul de muncă.

Totodată a fost stabilită modalitatea de acordare a gradului militar și de numire în funcție la absolvirea programului de master profesional. De asemenea a fost instituită interdicția modificării raporturilor de serviciu, după acordarea gradului militar de ofițer, timp de cel puțin 5 ani de la numirea în funcție la unitatea în care este repartizat după absolvire.

Toate aceste modificări reprezintă ajustări necesare pentru buna funcționare a structurilor militare, într-un climat de etică profesională absolut necesar pentru atingerea unei eficiențe optime în raport cu obiectivele stabilite.

– Iar cel de al doilea proiect de lege?

Cel de al doilea proiect de lege a fost adoptat la Senat cu unanimitate de voturi și a dorit să ofere o soluție legală pentru o situație ce nu era reglementată în actualul cadru juridic.

Anume, pentru situaţia în care un student admis într-o instituţie de învăţământ militar, din cauze ce nu îi sunt imputabile, este declarat inapt prin decizie medicală definitivă de către autorităţile competente. În acest caz, noul text de lege oferă studentului devenit inapt din motive neimputabile lui posibilitatea să poată opta pentru finalizarea programul de studii şi să poată obţine la final diploma de licenţă, fără a i se acorda gradul militar. De asemenea, în cazul în care studentul respectiv alege să renunţe la continuarea studiilor să nu mai fie obligat la plata cheltuielilor corespunzătoare perioadei în care a fost cuprins în programul de studii.

În prezent, studentul, care din motive neimputabile lui devine inapt, este exmatriculat, fără a obţine diploma de licenţă, şi obligat să restituie cheltuielile pentru studiile efectuate.

Dar, ar trebui ţinut cont că hotărârea pe care un tânăr o ia de a intra în rândurile militarilor, nu este uşor de luat şi implică o atitudine plină de seriozitate şi dedicaţie pentru această carieră dificilă, cariera militară.

De asemenea nu trebuie uitat faptul că, înainte de examenul de admitere în învăţământul superior militar este efectuată o atentă verificare medicală şi numai candidaţii declaraţi sănătoşi şi apţi în urma acesteia pot să participe mai departe la testările teoretice.

Mi s-a părut necesară acestă modificare și va fi aplicabilă tuturor structurilor militare, componente ale Sistemului Naţional de Apărare.

– Vă mulțumesc.



« (Stirea anterioara)