Meniu Principal

Tradiții din comunitatea ruteană

Hramul Bisericii Greco-Catolice din Peregu-Mare

Ne bucurăm ca, în fiecare an, în prima duminică din luna octombrie, să fim alături de comunitatea ruteană din localitatea Peregu Mare la sărbătoarea hramului Bisericii Greco-Catolice – Acoperământul Maicii Domnului.

Anul trecut, această sărbătoare a avut o însemnătate mai aparte. Am sărbătorit și 25 de ani de la hirotonirea preotului Vasile Bojcsuk, secretarul general al UCRR. Cu prijelul acestei  sărbători, Preasfinția Sa Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj, alături de un sobor de preoți, a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Preasfințitul Părinte a dăruit preotului Vasile Bojcsuk Diploma de Excelență acordată de Episcopul Eparhiei PS. Alexandru Mesian. După sfânta liturghie, pentru a da o notă festivă evenimentului, au fost rostite mesaje de către PS Ioan, Episcop auxiliar – Episcopia Lugoj, Pr. Salman Demeter, preot romano-catolic, Pr. Iaroslav Kaloszek, preot evanghelic-reformat. Apoi au luat cuvântul domnul dr. Gheorghe Firczak, președinte UCRR, domnul Firczak Iulius, deputatul UCRR și domnul Kovacs Emerik,primarul comunei Peregu Mare, care au prezentat activitatea familiei preotului Vasile Bojcsuk atât în cadrul Uniunii Culturale a Rutenilor din România precum și în localitate.

Tradiții moștenite – transmise către generațiile următoare

Pe lângă însemnătatea acestui moment, în tradiția localității, se serbează și plecarea recruților, o sărbătoare a tinerilor care în acest an au împlinit vârsta de 19 ani, aceasta fiind vârsta la care tinerii plecau în armată. Și în acest an, ne-am bucurat, într-o zi frumoasă de toamnă, împreună cu membri ai comunității rutene din Peregu Mare, fiind convinși că astfel de manifestări transmit tradițiile moștenite către generațiile următoare.

„Chirvaiul” din Peregu Mare, o tradiție care se ține de un secol și jumătate

Rutenii au reușit să își conserve tradițiile și limba și să nu se dezică de vechea deviză lansată în 1848 de Aleksander Duhnovici: „Am fost, sunt și voi rămâne rutean!”

„Chirvaiul” are loc în comunitatea ruteană de la Peregu Mare, în fiecare an, de hramul bisericii – Acoperământul Maicii Domnului.

Preotul paroh al rutenilor, Vasile Bojcsuk, povestește că sunt îmbinate atunci mai multe sărbători, care țin de calendarul religios, de calendarul agrar și, nu în cele din urmă, de ritualul de maturitate al tinerilor care urmau să fie luați cătane.

Întreaga comunitate se aduna la biserică, pentru chirvai. Veneau toți, și bătrâni, și copii, dar sărbătoarea era dedicată mai ales tinerilor care împliniseră în ultimul an 19 ani și urmau să intre în al doilea pas al vieții.

În comuna Peregu Mare, trăiesc șapte etnii diferite: ruteni, slovaci, cehi, nemți, români, maghiari și romi. Fiecare își păstrează religia, tradiția și folclorul, comunitatea fiind un exemplu de conviețuire interetnică.

 Francisc Oscar Gal

Vicepreședinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România



(Stirea urmatoare) »