Toma: România – record istoric la îndatorare și deficit comercial
Vineri, agențiile de rating Moody’s și Standard & Poor’s au reconfirmat ratingul de țară al României, motiv pentru care premierul Cîțu se felicită pentru realizările guvernului. Totuși, veniturile populației și companiilor scad și condițiile economice se înrăutățesc.
Din păcate, opiniile BNR sunt altele și contrazic optimismul premierului. BNR consideră că inflaţia va creşte peste aşteptări și vom asista la creşterea preţurilor la energie, utilităţi, creşterea preţurilor alimentelor, energiei şi combustibilului.
Veniturile populaţiei şi firmelor încep să scadă din cauza scumpirii energiei și combustibililor, ceea ce va afecta cererea din economie. De fapt, economia a crescut în trimestrul al doilea mai mult pe baza consumuilui.
Aceste scumpiri pot să aibă consecinţe asupra ratei de schimb a leului, implicit asupra inflaţiei, încrederii în moneda naţională. Astfel că actuala criză politică pune sub semnul întrebării reducerea deficitului bugetar – ceea ce va duce la presiuni asupra cursului şi creşterea costurilor de finanţare.
Având în vedere capacitatea instituţională scăzută a României, pot să apară probleme la implementarea programului PNRR şi absorbţia fondurilor europene.
De asemenea, înrăutăţirea condiţiilor din economie, mai ales pe fondul valului patru al Covid, pune la grea încercare capacitatea unor firme de a rămâne viabile ulterior sistării măsurilor şi programelor de sprijin guvernamental, dar mai cu seamă în contextul creşterii preţurilor energiei şi altor materii prime şi bunuri intermediare, precum şi al preungirii problemelor de aprovizionare, ceea ce ar putea conduce la restructurări sau falimente de firme.
PSD atrage atenția asupra a 5 realități ale economiei românești pe care premierul demis le omite:
- Creșterea prețurilor la energie face ca 40% dintre gospodării să nu își poată plăti facturile la întreținere.
- Avem cea mai mare inflație din ultimii 10 ani și puterea de cumpărare a scăzut cu 14%.
- România are un record istoric la îndatorare, peste 57 de miliarde de euro împrumutați în 2 ani de guvernare.
- Record istoric la deficitul comercial: 14,6 miliarde de euro deficit la 8 luni din 2021.
- România este campioană europeană la dobânzile împrumuturilor, adică dobânzi de 10 ori mai mari decât media UE.
Deputat PSD, Ilie Toma