Toma: E vremea colindelor !
Satul hunedorean menţine viu un trecut încărcat de farmecul acestei sărbători
Ne aflăm în perioada Crăciunului, perioada în care românii trimit cele mai multe mesaje, urări de Crăciun și de Anul Nou 2022.
Pentru hunedoreni, Crăciunul este o importantă sărbătoare religioasă când colindele, irozii, plugușorul și steaua umplu casele de bucurie.
Crăciunul ne face să fim mai altruişti, să oferim iubire şi mici surprize persoanelor care ne fac viaţa mai frumoasă. Ne simţim mai buni, mai liniştiţi, pentru că primim şi dăruim iubire.
În sate, unde tradiția se mai păstrează, femeile și bărbații încep pregătirile cu mult timp înainte de această sărbătoare. Bărbații își fac ordine în curte, iar femeile își curăță casele și pregătesc mâncare tradițională, specifică acestei sărbători: cozonaci, colaci, sarmale și alte bunătăți. Sărbătoarea Nașterii Domnului se ține pe 25, 26 și 27 decembrie.
Irozii vestesc naşterea Mântuitorului Isus Hristos
Dintre tradiţiile practicate de locuitorii din comunele hunedorene, predomină dubaşii, irozii, căluşarii şi cerbul. Obiceiul dubaşilor s-a păstrat până în zilele noastre. Cetele de tineri care umblă din casă în casă cu colinda, în Ajun de Crăciun, au ajuns să fie renumite în localitățile de pe Valea Mureșului.
Un al obicei interesant, practicat și în zona comunei Băița, sunt irozii. Aceștia vestesc Naşterea Domnului Iisus Hristos printr-o piesă de teatru interpretată de tineri ai satului. Este o superbă imagine biblică transpusă, în fiecare an, de Irod şi de cei trei crai de la Răsărit.
De asemenea, mai predomină, prin părţile hunedorene, un alt obicei asemănător cu capra, din punct de vedere al costumului şi al dansului, cerbul. Tradiţia cerbului este prezentă în zona Sălaşului de Sus, Sarmizegetusa şi alte comune hunedorene.
Căluşarii sunt un alt obicei practicat, în special, în zona Orăştiei, Văii Streiului sau Mureşului şi depresiunea Bradului. Jocul căluşarilor se deosebeşte de colindul cu duba prin faptul că, accentul este pus pe joc, însoţit de strigături specifice.
Crăciunul este sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, este sărbătoarea când trebuie să devenim mai buni, mai înțelegători și mai darnici. În această perioadă a anului, ne cuprinde spiritul Crăciunului și ascultăm colinde, împodobim bradul, oferim daruri, trimitem felicitări și ne dorim să fim cât mai mult alături de familie.
Ilie Toma,
Deputat PSD