Toma: Combaterea speculei în România
Creșterea nejustificată a prețurilor față de consumatori și concurența neloială față de alte firme în caz de mobilizare militară, de război, de asediu, de urgență, alertă ori alte situații de criză vor fi pedepsite cu amenzi între 0,1%-1% din cifra de afaceri, minim 10.000 de lei, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență aflat miercuri pe agenda Guvernului.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea speculei a fost discutat miercuri de Guvern în primă lectură, este un proiect iniţiat de Ministerul Economiei, inclusiv ANPC, în colaborare cu Consiliul Concurenţei şi avem colaborarea specialiştilor din Ministerul de Finanţe şi Ministerul Agriculturii. Proiectul este în consultare publică.
Astfel, potrivit acestui proiect de lege, speculă este atunci când apar următoarele situații:
- a) ”practicarea unor prețuri nejustificat de mari;”
b) ”limitarea producției sau a vânzărilor”;
c) ”acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial”.
Deocamdată, Guvernul nu a stabilit care sunt produsele ”considerate în situație de risc speculativ, ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului”, care vor fi vizate de acest act normativ.
Aceste produse sau categorii de produse vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern, ”pentru o perioadă determinată de timp”.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va pune în aplicare dispozițiile ordonanței de urgență în situația în care faptele incriminate de aceasta vizează în mod direct consumatorul, persoana fizică.
Ilie Toma – Deputat PSD