Toate investițiile făcute prin PNRR trebuie finalizate până în 2026
Premierul Florin Cîţu a prezentat Planul Naţional de Redresare și Reziliență (PNRR) în Parlament. Planul prevede o alocare de 29,2 miliarde de euro din fonduri europene.
Florin Cîțu: ”Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este un plan diferit pentru că, pe lângă investiții, vine și cu o parte de reformă, pe care fiecare guvern și-o asumă transparent. Acest plan a fost aprobat de Comisia Europeană și de Parlamentul European. Nu facem reforme pentru că ni le cere cineva, ci pentru că România are nevoie de ele.
Toate investițiile făcute prin PNRR trebuie finalizate până în 2026. Înseamnă că este vorba de proiecte mature. Dacă nu se finalizează, pierdem banii. Nu mai strigați că proiectul X sau Y nu a fost inclus în PNRR – le spun mai ales colegilor din Opoziție – pentru că știți foarte bine că unele proiecte nu pot fi incluse în acest plan. Le vom include în alte planuri de investiții.
PNRR are o componentă «verde» de reducere a poluării, și una de digitalizare, extrem de importante pentru România. Aici avem și niste procente foarte clare: 37% pentru economia verde și 20% pentru digitalizare.
Bineînțeles, PNRR conține și reforme. Le facem, nu pentru că ne cere cineva, ci pentru că România are nevoie să treacă la următorul capitol de dezvoltare.
Acest Plan este un plan care garantează că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de acum încolo. Vor fi investiții care se vor vedea în buzunarele tuturor românilor.
Mai mult, acest plan sau reformă nu înseamnă reducerea veniturilor, pensiilor și alte scenarii apocaliptice. Reformă înseamnă un mod de a folosi acesti bani eficient aceşti bani pe care îi avem azi şi că vom putea plăti şi pensii, şi salarii mai mari.
România are nevoie de toată suma de 29,2 miliarde de euro pentru a se dezvolta. Pentru a putea să prindem din urmă țările dezvoltate. România are nevoie de investitori. Vom putea să implementăm acest PNRR cu investitori, cu companii, în principal românești.
Un alt obiectiv al PNRR: toate zonele din România vor beneficia de investiții, nu doar anumite zone
Unde se duc acești bani?
« Managementul apei – circa 2 miliarde euro
« Împăduriri – 1,3 miliarde euro
« Managementul deșeurilor 1,1 miliarde euro
« Transport – 7,6 miliarde euro. În această guvernare vom trece Carpații cu o autostradă
« Energie regenerabilă – rețele de gaze și hidrogen – 1,6 miliarde de euro
« Cloud guvernamental, digitalizarea administrației publice – 2 miliarde de euro
« Fondul local pentru tranziție verde și digitală – 2,1 miliarde euro
« Fondul pentru spitale – 2,4 miliarde euro, da, vom face spitale noi.
« România Educată – 3,6 miliarde euro.
Dragi români, doar prin investiții și reforme putem reduce sărăcia. De aceea PNRR e important, investim și facem reforme.”