Meniu Principal

Spitalul Municipal Hunedoara și-a lărgit paleta de servicii medicale

Începând cu 1 aprilie s-a înființat o nouă structură, o ramură pediatrică, anume ORTOPEDIE PEDIATRICĂ.
Compartimentul nou înființat va funcționa în cadrul Secției de Ortopedie-Traumatologie. La momentul prezent, cel care consultă micuții pacienți este domnul doctor Octavian Costea, medic specialist în ortopedie pediatrică.
Născut la Oradea, absolvent al Facultății de Medicină din Timișoara, domnul doctor și-a finalizat rezidențiatul la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Louis Țurcanu”. Octavian Costea este căsătorit, soția fiind, la rândul ei, medic și au împreună doi copii. ”Locuim la Hunedoara acum și mă bucură liniștea de aici. Locul acesta îmi oferă tot ce am nevoie pentru o viață de familie.”
Medicina nu a fost o opțiune pentru domnul doctor, ci singura cale pe care a luat-o vreodată în calcul: ” Nu provin dintr-o familie cu tradiție în medicină, dar a fi medic a fost dezideratul meu dintotdeauna pentru că nu mi-aș fi dorit să fac altceva. Inițial m-am gândit să plec din țară, însă m-am răzgândit și mă bucur că s-a întâmplat așa. Lucrurile s-au așezat cum nu se poate mai bine pentru că mi-am dorit o specialitate chirurgicală și, totodată, am vrut foarte mult să lucrez cu copii, așa că ortopedia pediatrică s-a dovedit a fi cea mai bună alegere pentru mine.”
L-am rugat pe dr. Costea să ne vorbească puțin despre particularitățile ortopediei pediatrice. ”Frumusețea specialității constă în faptul că acțiunile noastre au efecte pentru toată viața asupra pacienților noștri. Decurge o responsabilitate mare de aici, dar și satisfacțiile sunt pe măsură. Pacienții mei, ca și cazuri, prezintă diferențe majore, de multe ori. Tratăm sugari, dar și adolescenți, așa că e nevoie de multă empatie și răbdare.”
Domnul doctor a relatat că a fost foarte bine primit de colectivul secției: ”Mi s-au oferit toate cele necesare exercitării specialității, ceea ce e îmbucurător. Am început deja programul și în cadrul Ambulatoriului Integrat (Policlinică) unde pot fi găsit în zilele de luni, miercuri și vineri.”
Trebuie menționat că Dr. Costea are competență în ecografia aparatului locomotor, iar acest lucru îl ajută în diagnosticul displaziei de șold la nou-născut. ”Îmi doresc să caut în mod activ cazurile de displazie de șold. Simptomele displaziei nu sunt foarte evidente la un copil de vârstă mică. Acesta este motivul principal pentru care această anomalie se caută în mod activ prin screeningul efectuat la vârsta de 4-8 săptămâni. Este foarte importantă fereastra aceasta de timp. Dacă aveți un nou-născut cu care tocmai ați venit din maternitate, poate ați constatat că între recomandările de pe biletul de ieșire din maternitate se numără și efectuarea screeningului pentru displazia de șold.”
”Țin să precizez că îmi doresc ca în perioada imediat următoare să pot aplica și un tip de tratament care presupune injectări cu toxină botulinică. Injectările acestea sunt o strategie terapeutică nouă, de avangardă, și se aplică în cadrul patologiilor spastice de cauză neurologică. Spasticitatea înseamnă probleme legate de mișcările copilului: mușchi rigizi care împiedică mișcările, iar pacientul e posibil să nu poată merge sau chiar să stea. Copiii cu spasticitate pot avea spasme sau probleme posturale. Așa cum se întâmplă cu toți copiii, oasele lor cresc cu vârsta, dar mușchii spastici nu cresc în lungime. Prin urmare, gama lor de mișcări devine din ce în ce mai limitată în timp”, a explicat dr. Costea.
Îi dorim mult succes domnului doctor în demersurile sale!


« (Stirea anterioara)