Sorin Marica: „Este o obligaţie morală fundamentală să fie create condiţiile necesare pentru ca niciun copil să nu rămână în afara sistemului educaţional”

Deputatul Sorin Marica, într-un interviu, precizează că în ultimul plen al Camerei Deputaților au fost adoptate trei proiecte legislative, toate cu referire la sistemul de educaţie al copiilor.
– Care dintre legile adoptate recent de către plenul Camerei Deputaţilor vi s-au părut mai importante?
Aş dori să amintesc aici trei proiecte legislative, toate cu referire la sistemul de educaţie al copiilor adoptate în ultimul plen al Camerei Deputaților. Primul dintre acestea vizează modificarea legii educaţiei naţionale, în sensul acceptării înscrierii, de către unităţile de învăţământ, a persoanelor care nu deţin cod numeric personal. Deşi învăţământul general de 11 clase este gratuit şi obligatoriu, o mulţime de copii nu aveau posibilitatea să beneficieze de acest drept deoarece nu aveau acte de identitate. Şi atunci a fost votat un nou text de lege care prevede că, în vederea asigurării accesului la învăţământul general obligatoriu, unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia de a înscrie persoanele care nu deţin un cod numeric personal. O altă lege importanta adoptată tot miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, a fost proiectul de lege care interzice comportamentele care constau în violenţa psihologică în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale. Cea de-a treia iniţiativă legislativă, la care aş dori să mă refer, este cea prin care se urmăreşte dezinstituționalizarea treptată a copiilor, prin trecerea lor din centre de tip rezidenţial în centre de tip parental. Copiii ar urma să fie mutați în centre mici, de tip parental, la asistenți sociali sau în plasament la familii, iar centrele de tip rezidențial ar urma să fie închise până în 2020.
– De unde vine această preocupare în ceea ce priveşte generaţiile de copii, care vin acum din urmă?
Vine în primul rând din convingerea fermă că viitorul oricărui copil este mai bun dacă îşi urmează vocaţia şi termină cu bine școala. În acelaşi timp, este o obligaţie morală fundamentală să fie create condiţiile necesare pentru că niciun copil să nu rămână în afara sistemului educaţional, chiar dacă provine dintr-o familie vulnerabilă şi cu dificultăţi financiare. Orice copil merită o şansă în viaţă. Școala este unul dintre cele mai importante lucruri din viața noastră. Educația şcolară ne ajută să cunoaştem lumea din jurul nostru și să o înţelegem. Ea ne oferă, de asemenea, o perspectivă de a privi viața. Succesul vine ca o consecinţă firească a acestui efort constant de dezvoltare personală. De aceea, dacă dorim un viitor mai bun, este esenţial ca orice copil să aibă posibilitatea să înveţe la şcoală.