Meniu Principal

Sorin Marica “De la Marea Unire totul s-a schimbat în România”

DECLARAŢIE POLITICĂ

“Nimic nu s-a schimbat în România” a devenit refrenul standard cel mai des folosit ca expresie a unei nemulţumiri generale şi difuze faţă de prezent.

Să privim însă obiectiv realitatea pe care o trăim şi să constatăm că există diferenţe esenţiale faţă de trecut, fie că ne referim la ultimul secol sau la ultimele trei decenii.

Dacă vorbim despre Centenarul Marii Uniri, atunci trebuie să spunem că Unirea a avut un efect important, decisiv, pozitiv asupra dezvoltării economice a României şi că, în termeni strict economici, Produsul Intern Brut a crescut de 26 de ori în aceşti 100 de ani. Este un fapt constatat şi confirmat.

Suntem azi mai bine decât acum 30 de ani? Răspunsul este cu certitudine “da”. Ultimul studiu al Băncii Naţionale a României arată că PIB-ul pe locuitor din 2017 este de trei ori mai mare decât cel din anul 1992. Iar perioada în care România a recuperat cel mai mult din decalajele economice faţă de Vest a început în 2000 şi continuă şi în acest moment.

Anul acesta economia a crescut neabătut, salariul minim a crescut, pensiile au crescut. Suntem în ultima lună a anului şi date statistice centralizate arată că aproape o treime dintre companiile din România  vor acorda prime în bani angajaţilor, cu ocazia sărbătorilor, iar trei din cinci angajatori plănuiesc să organizeze petreceri de Crăciun. Sfârşitul de an arată încurajator.

Am vorbit despre trecutul centenar şi despre prezent. Cât despre viitor, în primul rând, bugetul de stat pe anul următor va depăşi pentru prima data 1.000 de miliarde de lei, Produsul Intern Brut fiind estimat la 1.022 miliarde.

Creşterea economică estimată va fi de circa la 5,5%. Deficitul este proiectat la un nivel mult mai scăzut decât în 2018 pentru ca România să îşi onoreze, ca de fiecare data, obligaţiile faţă de Comisia Europeană, faţă de structurile internaţionale.

În proiectul de buget, am remarcat că au fost luate în considerare două coordonate foarte importante: investiţiile şi educaţia.

Ştim, fără să ne mai explice nimeni, că este foarte important pentru noi ca ţară să investim. De aceea anul viitor va fi unul al investiţiilor. Din câte ştiu s-au purtat discuţii pe zona de infrastructură mare, de transport în special, pentru a defini cu claritate care proiecte sunt prioritare în perioada imediat următoare. Dar această orientare nu trebui să afecteze angajamentele asumate prin politica de venituri ale populaţiei şi mă refer aici la pensii şi salarii.

A doua direcţie la fel de importantă este domeniul educaţiei. Dacă dorim un viitor mai bun şi mai sigur pentru generaţiile de adolescenţi şi de tineri, atunci creșterea alocărilor bugetare este absolut necesară. Angajamentul bugetar pentru anul viitor prevede o creştere anuală a bugetului cu 15% faţă de anul curent şi asta se va face an de an, până când atingem angajamentul din Constituţie de 6% din PIB pentru Educaţie. De asemenea şi Sănătatea va beneficia de o creştere de 8%.

S-a spus de multe ori ca doctrinele politice de stânga nu favorizează dezvoltări economice stabile. Realitatea arată ca în România guvernările de stânga au adus creştere economică şi convergenţă, ataşamentul complet faţă de valorile europene văzându-se în eforturile legate de aderarea României la Uniunea Europeană şi de aderarea României la Zona Euro, proces ce se întâmplă chiar în acest zile.

Practic, România trăieşte cea mai bună perioadă din istoria ei din punct de vedere economic şi social, beneficiind în ultimii ani de un proces de convergenţă accelerat, iar acest proces trebuie continuat şi consolidat.

 

Petru-Sorin Marica, Deputat  PSD