Sorin Marica: „Au fost reparate nişte omisiuni legate de sistemul de salarizare bugetar”
În ultima săptămână a lunii martie, au fost adoptate mai multe proiecte de lege de către Camera Deputaţilor
Despre cele mai noi proiecte de legi votate în plenul Camerei Deputaţilor am discutat cu deputatul PSD Sorin Marica.
- A fost legiferată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice?
Sorin Marica: În plenul Camerei Deputaţilor, din ultima săptămână a lunii martie, au fost adoptate mai multe legi. Una dintre legile cu impact larg votate a fost legiferarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2018 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Printre modificările adoptate se numără: introducerea unui nou alineat care să prevadă acordarea, începând cu luna mai 2019, a indemnizaţiei de hrană pentru personalul din universităţile de stat; eliminarea gărzilor din limitarea sporurilor la 30% pentru personalul din unităţile sanitare şi introducerea unei noi reglementări prin care unităţile sanitare de monospecialitate şi serviciile de ambulanţă judeţene de ambulanţă să poată beneficia de majorarea procentului care se aplică asupra sumei salariilor de bază, în vederea acordării sporurilor stabilite pentru fiecare dintre aceste unităţi sanitare. O alta modificare a fost aceea prin care personalul încadrat pe funcţiile de inspector şcolar general adjunct, inspector şcolar de specialitate şi inspector şcolar beneficiază de majorarea salarială cu 20% acordată personalului didactic. Astfel, din mers, au fost reparate câteva omisiuni neintenţionate legate de sistemul de salarizare bugetar.
- Ce alt proiect de lege important a fost votat ?
Sorin Marica: Se poate vorbi despre proiectul de lege pentru modificarea şi completarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Noua lege elimină nişte situaţii neplăcute apărute în asigurarea asistenţei medicale în mediul rural şi stabileşte că un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet, precum şi a unui punct secundar de lucru, în altă unitate administrativ-teritorială, situată la mai puţin de 15 km faţă de cabinetul propriu. O condiţie suplimentară este ca în localitatea respectivă să nu funcţioneze alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, şi să fie asigurat un program fracţionat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază. În cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienţi pe listă.
- Cu referire directă la judeţul nostru, a fost votată vreo lege ?
Sorin Marica: Da, a fost votată cea referitoare la personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD. Conform propunerii legislative votate, această categorie de personal specializată în acordarea primului ajutor calificat potrivit legii, aflate în finanţarea autorităţilor de pe raza judeţelor Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu, vor fi preluate de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele menţionate. Astfel, efectivele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor menţionate vor dobândi personal cu înaltă experienţă şi se va asigura o mai bună intervenţie în cazul situaţiilor de urgenţă.