Meniu Principal

Solidaritate, acţiuni comune şi ajutor reciproc

Senatorii români Vasilică Potecă, Cătălin-Daniel Fenechiu, Iulian Mihail Bîca şi cu europarlamentarul Viorel Badea se află la Chişinău cu ocazia participării la Masa rotundă „România şi Republica Moldova, din nou împreună, în Uniunea Europeană”, organizată în comun cu Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova al Guvernului României.

Senatorii au avut o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu care a salutat prezenţa delegaţiei Senatului României în Parlamentul Republicii Moldova şi a remarcat semnificaţia vizitei într-o perioadă foarte complicată.

Şeful Legislativului a relatat despre ultimele evoluţii din Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina, în special, despre cum este gestionată criza refugiaţilor care vin din ţara vecină.

În context, Igor Grosu a mulţumit Guvernului României pentru tot ajutorul, oferit prompt şi fără ezitare, în situaţia umanitară dificilă, inclusiv pentru lotul de păcură, motorină şi benzină pe care Republica Moldova l-a recepţionat zilele trecute.

Şeful Legislativului a punctat necesităţile majore în contextul eforturilor Republicii Moldova de a gestiona eficient criza refugiaţilor, dar şi pentru menţinerea stabilităţii economice şi creşterea securităţii şi independenţei energetice.

Totodată, a fost exprimat interesul pentru experienţa şi asistenţa României în procesul de integrare europeană. S-a convenit ca parlamentarii să intensifice cooperarea pe acest segment, în special, la nivel de comisii pentru politică externă.

Membrii delegaţiei Senatului României au împărtăşit preocuparea statului român pentru evenimentele din Ucraina şi pentru situaţia din Republica Moldova căreia îi revine cea mai mare pondere de refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor. Parlamentarii români au asigurat autorităţile ţării de sprijinul acestor eforturi şi au pledat pentru o coordonare strânsă şi susţinere reciprocă.

În cadrul discuţiilor a fost reiterată recunoştinţa pentru asistenţa valoroasă oferită de poporul român proceselor de dezvoltare a Republicii Moldova, prin numeroase programe realizate în localităţi, instituţii educaţionale, obiective de infrastructură. A fost exprimat interesul pentru organizarea unor vizite comune ale parlamentarilor din ambele state în raioanele şi satele Moldovei care au beneficiat de asistenţă financiară din partea statului român.