Meniu Principal

SIGURANȚA CETĂȚEANULUI DEPINDE DIRECT DE REFORMA DIN M.A.I.

Este un fapt cât se poate de cert că slăbirea structurilor de ordine publică favorizează în mod direct creșterea nivelului de infracționalitate, respectiv criminalitate. Și prima consecință este scăderea gradului de siguranță a cetățeanului pe stradă, dar nu numai acolo. Vedem astfel de situații în fiecare zi.
Ordinea publică și siguranța cetățeanului sunt două concepte strâns legate, care reprezintă fundamentul unei societăți democratice și prospere.
Ministerul Afacerilor Interne este responsabil pentru menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în România. Iar instituțiile subordonate ministerului care, prin activitatea lor, rămân garantul unui climat de respectare a legii și siguranță socială și economică sunt : Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția de frontieră și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Pentru a asigura un nivel corespunzător de ordine publică și siguranță a cetățeanului, este important că instituțiile acestea să fie eficiente și să colaboreze foarte bine nu numai între ele, dar și cu autoritățile publice, precum și cu societatea civilă.
Din păcate, experiența ultimilor ani și seria neîntreruptă de evenimente tragice din ultimele două luni de zile au demonstrat că există multe carențe structurale în Ministerul Afacerilor Interne. Două aspecte s-au evidențiat cumva de la sine. Putem vorbi atât despre o criză mangeriala, cât și despre nivelul deficitar de pregătire a personalului. Acestea au fost dezvăluite fară echivoc de greșeli flagrante de management instituțional sau erori grave ale echipelor de intervenție cu costuri grele pentru toți cei implicați. Iar speculațiile ulterioare sau justificările de moment au părut cu totul derizorii în context.
De asemenea, pe baza experienței profesionale personale, pot să afirm că soluția de a rezolva scaderea deficitului de personal la nivelul structurilor din subordine prin efectuarea de angajări direct din viață civilă a contribuit în mod cert la scăderea calităţii actului profesional în toate structurile MAI.
Nu există nicio îndoială că este nevoie de o reorganizare a Ministerului Afacerilor Interne care să îmbunătățească eficiența intervențiilor în răspunsul dat solicitărilor cetățenilor. Și, după părerea mea, aceasta ar trebui să se concentreze în primul rând pe îmbunătățirea pregătirii angajaților, pe creșterea profesionalismului și pe combaterea corupției.
Este însă prea devreme pentru a spune dacă aceste reforme vor fi suficiente pentru a rezolva problemele de fond ale ministerului. Cu toate acestea, este clar că Ministerul Afacerilor Interne are nevoie de o schimbare radicală, dacă vrea să-și îndeplinească misiunea de menținerii și asigurarea ordinii publice ce îi revin.
Înainte de a încheia nu pot decât să salut decizia de a include pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT discuția despre problema alarmantă a consumului de droguri în rândul tinerilor și numai, fenomen ce îngrijorează din ce în ce mai mult societatea românească, care prin amploarea luată în ultima perioadă poate constitui o amenințare la adresa securității naționale.
Viorel Sălan, deputat PSD


« (Stirea anterioara)