Schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor
Ministrul Educației a anunțat că a fost eliminate, de ieri, prin hotărâre CNSU, după două luni de funcționare, pragul de vaccinare impus pentru personalul din învățământ, de 60%.
„Pragul de 60% vaccinare în rândul angajaților din învățământ a fost un indicator foarte bun atâta timp cat el a putut să accelereze procesul de vaccinare al personalului din învățământ. Suntem la peste 70% grade vaccinarea personalului din învățământ. Dar acum, odată cu specificul acestei variante, Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, din fericire persoanele vaccinate nu dezvoltă forme grave, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Legat de pragul de vaccinare, după două luni de funcționare a acestui indicator, ministrul susține că a realizat că existau situații în care două școli vecine puteau funcționa dfiferit din pricina acestui prag.
„Am primit mai multe semnale de la școli și grădinițe în care rata de vaccinare este de 54, 56, 58% și nu ar fi putut funcționa luni cu prezență fizică, în schimb școala de lângă, cu o rata de vaccinare de 61%, cu diferențe nesemnificative, ar fi putut funcționa. Atunci când pui un prag, cei care sunt imediat sub acel prag bineînțeles că sunt nemulțumiți. E firesc. Și atunci a fost mult mai adecvat cu această abordare”, a spus ministrul Educației.
„Totul se judecă la nivel de județ, iar pentru București se judecă în ansamblu – București-Ilfov”, a mai explicat Cîmpeanu noile scenarii.
„Important este să nu se pune o presiune pe paturile din spitale, destinate pacienților COVID. Acest lucru este apreciat, la propunerea Ministerului Sănătății, agreată de Ministerul Educației, ca indicatorul să fie 75% grad de ocupare a paturilor destinate pacienților COVID. În județele în care e depășită această valoare de 75% cu siguranță avem o mare problemă și avem un risc de intrare într-un blocaj cu privire la capacitatea de spitalizare și atunci ce nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele. În acest orice, din păcate, am înțeles că trebuie să intre să facă parte și intrarea în online a școlilor și grădinițelor în județul respectiv”, a mai spus Cîmpeanu.
„Suspendarea activității într-o clasă sau într-o grupă se va face la apariția a 3 (trei) cazuri într-un număr consecutiv de zile și nu la apariția primului caz, cum era regula veche. Suspendarea activității din întreaga școală la apariția suspendării unui număr de clase de cel puțin jumătate din numărul total de clase se păstrează și se va suspenda activitatea în întreaga școală.
Scenariul 1: Prezență fizică – rata de ocupare la nivel județean a paturilor COVID e cel mult 75%
- Școală online timp de 10 zile la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.
Scenariul 2: Școală online – rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital COVID-19 e peste 75%;