Salariul minim european, acord în UE
Negociatorii statelor membre au ajuns, marţi, la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure „un nivel de trai decent” cu precizarea că suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările.
În majoritatea statelor Uniunii Europene, salariile minime sunt prea mici față de celelalte salarii sau prea mici pentru a asigura un trai decent. Eforturile PSD, alături de partenerii social-democrați europeni, privind salariul minim european dau rezultate. Parlamentul European şi statele membre ale UE au ajuns la un acord cu privire la Directiva privind salariile minime adecvate propusă de Comisia Europeană.
Directiva Europeană protejează salariul minim. Statele UE vor trebui să pună în aplicare un cadru de guvernanță solid pentru stabilirea şi actualizarea salariilor minime, care include criterii clare pentru stabilirea salariului minim inclusiv puterea de cumpărare luând în considerare costul vieții, nivelul, distribuția și rata de creștere a salariilor, precum şi productivitatea națională.
PSD a susținut mereu principiul și necesitatea introducerii salariului minim european. Încă de acum doi ani președintele Marcel Ciolacu semna, în numele PSD, petiția inițiată de PES Activists România pentru un salariu minim european.
Apoi a promovat și susținut în Senatul României o hotărâre care atesta că România este susținătorul salariului minim european.
În România, cheltuielile lunare pentru un trai minim decent sunt calculate prin coșul minim de consum. Conform calculelor, un român ar trebui să câștige un salariu net, în mână, de 2818 lei pentru a putea acoperi cheltuielile lunare. Dar salariul minim net în România este stabilit la 1386 lei. El este mult sub limita unui trai decent și condamnă angajații la sărăcie.
Noua directivă urmăreşte să abordeze aceste aspecte prin instituirea unui cadru la nivelul UE vizând îmbunătăţirea protecţiei adecvate conferite de salariul minim. Acest obiectiv va fi atins în condiţiile unei respectări depline a tradiţiilor şi competenţelor naţionale, precum şi a autonomiei partenerilor sociali. Ea nu obligă statele membre să introducă salarii minime instituite prin lege şi nici nu stabileşte pentru întreaga UE un nivel comun al salariilor minime.
Ilie Toma – Deputat PSD