Sălan: Lucrări în Comisia pentru apărare
Ieri, a avut loc şedinţa săptămânală a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
La punctul 2 de pe ordinea de zi s-a aflat proiectul de lege PL-x nr. 413/2021 – Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene
Proiectul de Lege are ca obiect reglementarea stabilirea procedurii de calcul şi de transfer a drepturilor de pensie ale funcţionarilor Uniunii Europene, către sistemul de pensii al UE, respectiv a valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcţionarilor UE dobândite în România (transfer in), precum şi procedura de transfer către România, a valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcţionarilor UE, dobândite în sistemul de pensii al UE (transfer out).
Am intervenit la acest punct de pe ordinea de zi şi am scos în evidenţă faptul că proiectul a primit deja două avize negative de la Comisia pentru egalitate de şanse, respectiv Comisia pentru drepturile omului. Iar în ce priveşte avizul Consiliului Legislativ am subliniat că au fost exprimate o serie de semnalări de ordin juridic, inclusiv observaţia că nu sunt respectate condiţiile pentru emiterea Ordonanţei de Urgenţă. Nu se precizează care este pericolul iminent avut în vedere. Însăşi regimul de urgenţă alocat acestui act normativ nu este justificat explicit. Totodată am evidenţiat faptul că Secretariatul General al Guvernului a mai transmis spre avizare Consiliului Legislativ, în data de 15.05.2018, un proiect similar, respins de Camera Deputaţilor la 21.11.2018. În final, având în vedere că proiectul de lege nu respectă prevederile art. 115, alin. (4), din Constituţia României, Consiliul Legislativ a propus renunţarea la această iniţiativă. În consecinţă, am propus un aviz negativ.
Ultima iniţiativă legislativă dezbătută în şedinţa de azi a fost PL-x nr. 486/2021 – Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.19/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.55/2020, precum şi modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.68/2021. Prin proiectul de act normativ se creează cadrul legal pentru stimularea adresabilităţii populaţiei spre vaccinare, astfel încât un număr semnificativ de persoane, în perioada următoare, să fie imunizate, fie în centrele de vaccinare organizate în acest scop, fie de către medicul de familie.
Astfel, persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare vor beneficia de o alocaţie individuală de hrană în valoare totală de 100 de lei, sub forma de tichete de masă, pe suport de hârtie. Ca o măsură suplimentară de recompensare a tuturor persoanelor care au fost vaccinate împotriva C0VID-19, se propune, de asemenea, organizarea Loteriei de vaccinare, care constă în acordarea de premii în bani persoanelor cu vaccinate cu schemă completă de vaccinare.
Totodată, proiectul prevede că, până la încetarea stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea şi în coordonarea Ministerului Sănătăţii, inclusiv funcţiile publice de execuţie şi conducere, pot fi ocupate prin numire, fără concurs, de funcţionari publici sau personal contractual care îndeplinesc cerinţele de ocupare stabilite în fişa postului.
De asemenea, se corelează măsurile instituite de România cu privire la verificarea şi eliberarea certificatelor verzi de vaccinare, testare sau trecere prin boală, în conformitate cu principiile generale ale dreptului Uniunii, în special cu principiile proporţionalităţii şi nediscriminării. Astfel, se urmăreşte alinierea cu celelalte state UE privind verificarea autenticităţii certificatelor şi mai ales privind durata certificatului de testare antigen rapidă cu mărirea termenului de valabilitate al acestuia de la 24 de ore la 48 de ore.
Referitor la acest proiect de lege am observat că, fără îndoială, măsurile ce sunt luate pentru combaterea pandemiei sunt necesare şi am propus din capul locului un aviz favorabil. Dar înainte de vot, am adresat reprezentantului Guvernului două întrebări. Mai întâi am dorit să aflu de ce nu s-a ţinut cont de observaţiile anterioare ale Consiliului Legislativ facute pentru un proiect similar, depus în data de 30.08. 2021.
În al doilea rând, am întrebat dacă prezentul proiect de lege a fost depus înainte de data de 1.09.2021.Reprezentantul Guvernului s-a eschivat să răspundă la ambele întrebări.
Viorel Sălan, Deputat PSD