Sălan: Întrebare către Autoritatea pentru Administrare și Reglementare în Comunicații
Pandemia nu s-a încheiat încă. Dar chiar dacă se încheie, oricum trebuie rezolvată situaţia semnalului telefonic din zona montană a judeţului Hunedoara. Este obligatoriu ca oamenii să poată apela sistemul “112” în situaţii de urgenţă şi elevii să aibă acces la Internet. Din aceste motive am adresat săptămâna aceasta o întrebare preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Vlad Stoica:
Stimate Domnule Preşedinte,
Vă aduc la cunoştinţă următoarea situaţie existentă pe teritoriul judeţului Hunedoara: din cauza configuraţiei reliefului (zonă montană), în prezent, în judeţul Hunedoara există un număr de 77 de localităţi cu semnal telefonic foarte slab şi 3 localităţi fără semnal telefonic (conform Anexei 1), iar 13 dintre acestea au şi structuri de învăţământ active (conform Anexei 2). Numărul total al elevilor cuprinşi în formele de învăţământ primar şi gimnazial din aceste localităţi este de aproximativ 352. La acestea putem adăuga cele două parcuri – Parcul Naţional Retezat, Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina şi parte din Parcul Naţional Defileul Jiului, care au în zona limitrofă câteva cătune tot fără semnal telefonic.
Această stare de fapt are mai multe consecinţe grave pentru locuitorii de aici. Pe de o parte, zona este frecventată de turişti, iar în cazul unui accident sau al altei situaţii extreme, cetăţenii întâmpină mari dificultăţi în încercarea de a solicita orice fel de prim ajutor.
Pe de altă parte, România se află în pragul valului cinci al pandemiei şi nu putem exclude eventualitatea ca în perioada următoare să se treacă din nou la măsura adoptării carantinei pentru localităţile afectate.
În situaţia în care se va ajunge la trecerea elevilor în sistem on-line pentru localităţile hunedorene cu semnal GSM slab sau fără semnal, aceştia nu vor putea să îşi conecteze tabletele la Internet din cauza deficienţelor din infrastructura de telecomunicaţii.
Faţă de cele prezentate, aş dori să îmi comunicaţi:
1) Cu privire la situaţia din rezervaţiile naturale unde nu este semnal de telefonie, şi mă refer aici la Parcul Naţional Retezat, Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina şi parte din Parcul Naţional Defileul Jiului, ce soluţie aveţi în vedere pentru ca să se remedieze deficienţa legată de semnalul telefonic din aceste zone şi să se poată interveni rapid în cazul în care turiştii care vizitează parcurile devin victimele unor accidente sau altor situaţii de urgenţă?
2) Aşa cum am mai amintit, există localităţi în care cetăţenii nu pot efectiv solicita primul ajutor în cazul producerii unui accident sau alte situaţii de urgenţă din cauza semnalului GSM slab sau inexistent. Ce soluţie aveţi pentru aceşti oameni?
3) De asemenea, aş dori să îmi comunicaţi ce soluţie alternativă aveţi pentru cei 352 de elevi localităţile rurale cu semnal telefonic slab sau fără semnal, dacă circumstanţele vor impune din nou trecerea la învăţământ on-line?
Vă mulţumesc.
Solicit răspuns în scris.
Viorel Sălan – Deputat PSD