Meniu Principal

Reglementarea activităţii prestatorului casnic

Am votat, în Camera Deputaților, Legea activităților casnice, proiect asumat prin PNRR.

Reglementarea activităţii prestatorului casnic prevede posibilitatea remunerării în tichete cu valoare de 15 lei pentru persoanele fizice care vor desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane. Cei care muncesc în activităţi necalificate, de tip menaj, croitorie, prepararea hranei sau bone ocazionale pot deveni asiguraţi. Pentru a dobândi statutul de asigurat și vechime în muncă, va trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună.

Tichetele de activități casnice vor fi emise de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Atât achiziţia, cât şi preschimbarea în bani a tichetelor de activităţi casnice se vor realiza prin intermediul AJOFM sau prin platforma electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice, ce va putea fi accesibilă de pe dispozitive diferite.

Tichetele de activități casnice pot fi emise atât în format fizic, pe suport de hârtie, cât şi electronic și pot fi preschimbate în numerar în maximum 12 luni de la data primirii acestora de către prestatorul casnic.

Valoarea nominală a unui tichet de activități casnice este de 15 lei, iar prestatorul casnic beneficiază de o reducere la calculul venitului net, respectiv aplicarea impozitului pe venit și a contribuției de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale de stat. Reţinerea şi plata contribuției de asigurări sociale conferă prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

Beneficiarul casnic care a achiziționat și utilizat într-un an calendaristic un număr de cel puțin 600 de tichete de activități casnice poate beneficia gratuit, la cerere, în anul următor, de 75 de tichete de activități casnice, acordate de agențiile pentru ocuparea forței de muncă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita fondurilor alocate cu această destinație.

Legea are ca scop creșterea gradului de ocupare în rândul persoanelor cu nivel de calificare redus, reducerea fenomenului muncii la negru în domeniul activităţilor casnice, scăderea numărului de șomeri și creșterea nivelului de protecție socială.

Proiectul face parte din Componenta 13 – Reforme Sociale a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), reforma ”Introducerea tichetelor de muncă și formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”, respectiv”Operaționalizarea introducerii tichetelor de muncă în domeniul lucrătorilor casnici” şi are un buget alocat pentru această investiție prin PNRR de 4.538.000 euro (fără TVA).

Vetuța Stănescu – Deputat PNL

 



« (Stirea anterioara)