Meniu Principal

Radu Budae: Vaccinul anti-Covid nu este obligatoriu ci, mai degrabă, inevitabil pentru a avea ulterior o viață normală!

Vaccinarea împotriva noului coronavirus a demarat oficial în municipiul Hunedoara, în 30 decembrie 2020, primele persoane care au primit doze de vaccin fiind cadrele medicale din prima linie, în lupta cu COVID-19, cadrele medicale din Spitalul Municipal „Doctor Alexandru Simionescu” Hunedoara.

La 10 luni de la declararea carantinei în spitalul nostru de către autoritățile locale și conducerea spitalului ca primă măsură în lupta cu COVID-19, o boală care a schimbat viața tuturor, iată că prin acest vaccin întreaga omenire își pune speranța că viața noastră de zi cu zi va reveni la normal. Spitalul asigură tratament de specialitate nu doar pentru COVID, ci și pentru fiecare afecțiune în parte. Acest lucru este un real avantaj pentru toți bolnavii internați în spitalul COVID de la Hunedoara, printre ei numărându-se o mulțime de hunedoreni, tratați în orașul lor, acasă, la Hunedoara, fără a mai fi internați în alte localități.

Un vaccin sigur și eficace reprezintă cea mai bună șansă de a învinge coronavirusul și de a reveni la o viață normală

 La Hunedoara, ca de altfel în întreg spațiul european, a ajuns, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech printr-un transport special, iar prima persoană vaccinată a fost dr. Horia Ioan Talfeș, medicul care conduce prima linie a spitalului din orașul nostru, zona roșie, Unitatea de Primire Urgențe, fiind urmat de ceilalți colegi și colege din cadrul aceleiași secții, cadre medicale și personal auxiliar.

Campania de vaccinare în masă a populației va debuta cel mai probabil la mijlocul lunii ianuarie 2021 cu un efort logistic uriaș, deoarece vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNtech are nevoie de condiții speciale de transport și depozitare, la temperaturi foarte scăzute, pe care ambalajul original în zăpadă carbonică le poate asigura doar un timp limitat, dar la acest efort participă și armata română alături de celelate instituții abilitate din țara noastră.

Vaccinul se administrează sub forma unei injecții de 0,3 ml, într-un mușchi din partea superioară a brațului, în două doze, la interval de 21 de zile. După vaccinare, se așteaptă circa 15 minute, potrivit recomandărilor, pentru a monitoriza posibila apariție a unor reacții adverse.

Persoanele vaccinate se pot considera imune, conform datelor tehnice și clinice stabilite prin teste de către producător, după 4 săptămâni, imediat după administrarea rapelului, cea de-a doua doză de vaccin.

Un vaccin sigur și eficace reprezintă cea mai bună șansă de a învinge coronavirusul și de a reveni la o viață normală. Comisia Europeană garantează pentru aceste vaccinuri, însă aceste doze de vaccin nu pot salva vieți decât dacă sunt administrate.

Prospectul vaccinului produs de Pfizer-BioNTech, vaccin administrat cetățenilor din întreaga Uniune Europeană, este publicat de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Prospectul conține atât date despre denumirea comercială a vaccinului, cât și informații privind conținutul, administrarea sau contraindicațiile de folosire.

Denumirea comercială a vaccinului Pfizer-BioNTech este COMIRNATY, potrivit indicațiilor de etichetare conținute în prospect.

Documentul prezintă informații despre substanțele conținute, dar și despre contraindicațiile de folosire.

Comirnaty nu trebuie administrat

– dacă sunteți alergic la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6 din prospect).

Atenționări și precauții

Înainte să vi se administreze vaccinul, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă:

– ați avut vreodată o reacție alergică severă sau probleme la respirație după orice alt vaccin injectabil sau după ce vi s-a administrat Comirnaty în trecut.

– vi s-a întâmplat vreodată să leșinați după o injecție efectuată cu acul.

– aveți o boală severă sau o infecție cu febră mare. Cu toate acestea, vi se poate administra vaccinul dacă aveți febră scăzută sau o infecție ușoară la nivelul căilor respiratorii superioare, de exemplu o răceală.

– aveți o problemă legată de sângerare, vă apar vânătăi cu ușurință sau utilizați un medicament care previne cheagurile de sânge.

– aveți un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli cum este infecția cu HIV sau din cauza unui medicament care vă afectează sistemul imunitar cum este un corticosteroid.

Vaccinul se administrează sub forma unei injecții de 0,3 ml, într-un mușchi din partea superioară a brațului, în două doze,la interval de 21 de zile.

Reacții adverse

Reacțiile adverse pe care le poate declanșa vaccinul sunt clasificate în categorii, de la foarte frecvente la frecvență necunoscută. Cele frecvente sunt oboseală, durere de cap, dureri musculare, iar cele mai rare sunt reacțiile alergice severe.

Prospectul menționează că, dacă manifestați orice reacții adverse, trebuie să vă adresați medicului, farmacistului sau asistentei medicale.

Condiții de păstrare

Vaccinul se păstrează la congelator, la temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

După decongelare, vaccinul trebuie diluat și utilizat imediat. Cu toate acestea, datele privind stabilitatea în timpul utilizării au demonstrat că, după ce a fost scos din congelator, vaccinul nediluat poate fi păstrat înainte de utilizare timp de până la 5 zile, la temperaturi de 2°C-8°C sau timp de până la 2 ore, la temperaturi de până la 30°C, se mai aratăîn prospect.

Ce substanțe conține vaccinul

Substanța activă este vaccin de tip ARNm COVID-19. După diluare, flaconul conține 5 doze a câte 0,3 ml, fiecare cu 30 micrograme ARNm.

Celelalte componente sunt:

– ((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)

– 2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)

– 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)

– clorură de potasiu

– dihidrogenofosfat de potasiu

– clorură de sodiu

– fosfat disodic dihidrat

– sucroză

– apă pentru preparate injectabile

Prospectul poate fi citit integral accesând link-ul următor:

http://bit.ly/Prospect_vaccin_COVID_150522_ro

Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara