Meniu Principal

Radu Barb: Sperăm că demersul nostru va fi acceptat și că vom reveni la normal, că halele se vor redeschide

Din respect pentru truda de peste an a țăranilor care își valorifică marfa în halele agroalimentare închise, PSD a propus un amendament la Ordonanța 78/2020, prin care se prevede că „pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea restricțiilor referitoare la distanțarea socială și a măsurilor de protecție sanitară”.

Camera Deputaților, ca for decizional, a aprobat această propunere menită să protejeze producătorii locali, iar oamenii să poată cumpăra în continuare produse românești.

Motivația? PSD consideră că nu este normal ca producătorii care vând la tarabele din piețe să fie scoși afară, în frig, iar autoritățile locale să caute soluții de moment și să facă tot felul de improvizații pentru ca aceștia să își poată comercializa în continuare produsele, să nu își piardă clienții și să poată supraviețui. Suntem în prag de iarna, iar temperaturile diurne vor fi din ce în ce mai scăzute, așa că ne așteptăm ca mulți dintre producătorii agricoli să renunțe să mai vină cu marfa la vânzare. Vom avea cu toții de pierdut. Clienții nu vor mai putea cumpăra produse locale, naturale, mere și pere cu gust, dulcețuri și conserve de toamnă, cartofi, legume, iar producătorii vor trece cu greu peste următoarele luni. Cu așa restricții, cine știe câți dintre ei își vor mai permite să mai lucreze pământul și să revină în piețe!

Decizia luată de Guvernul Orban, la propunerea unui Președinte care nu înțelege munca țăranului român, a atras un val de proteste în numeroase localități din țară, inclusiv la nivelul Parlamentului României care a adoptat ieri o hotărâre, la propunerea social- democraților, o hotarâre, de a se reveni la starea iniţială în care agricultorul să își poată vinde produsele în halele special amenajate, cu respectarea strictă a normelor igienico- sanitare.

Fiecare oraș mare din România are hale moderne, în care se desfășoară un comerț civilizat și se pot aplica măsuri stricte de prevenire a răspândirii coronavirusului. Există sisteme de ventilație moderne, acestea trebuie doar pornite și menținute în funcțiune, se pot crea circuite, se pot amplasa din loc în loc dispensere cu dezinfectanți, la intrarea se poate măsura temperatura corporală a celor care intră, iar comercianții pot fi monitorizați pe tot parcursul zilei. Și totul se poate realiza cu o investiție minimală din partea autorităților care gestionează aceste tipuri de piețe.