PSD solicită revizuirea de urgență a legislației privind protecția consumatorilor
Trebuie să ia măsuri urgente pentru diminuarea efectelor negative și pentru protejarea adecvată a populației vulnerabile și a companiilor românești
Actuala Lege a plafonării prețurilor la energie, promovată de ministrul Energiei Virgil Popescu și adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu oferă o protecție reală a cetățenilor și poate provoca un efect de domino care să determine prăbușirea unor instituții și companii strategice din economia românească.
Din acest motiv PSD va solicita, în prima ședință a Coaliției de guvernare, adoptarea în regim de urgență a unor modificări și completări la legislația privind protecția cetățenilor față de creșterea galopantă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.
Pe lângă impactul social negativ resimțit în mod direct de creșterea uriașă a facturilor la energie, actuala evoluție va determina scăderea dramatică a puterii de cumpărare și a numărului de români care vor intra în zona de sărăcie și a deprivării materiale severe.
De asemenea, inflația accentuată provocată de creșterea prețurilor la energie va determina o deteriorare abruptă a competitivității firmelor românești, ceea ce va conduce la căderea exporturilor, reducerea potențialului economic și, implicit, încasarea unor venituri mai mic la bugetul de stat.
Din acest motiv, PSD consideră că Guvernul și Coaliția de Guvernare trebuie să ia măsuri urgente pentru diminuarea acestor efecte negative și pentru protejarea adecvată a populației vulnerabile și a companiilor românești. Toate aceste măsuri trebuie promovate rapid pe calea unei ordonanțe de urgență ori a unui proiect de lege care să fie adoptat de Parlament într-o sesiune extraordinară.
Principalele soluțiile pe care PSD le va propune în Coaliția de guvernare sunt următoarele:
- Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice și să se asigure o protecție reală pentru această categorie.
- Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată
- Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare.
- Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.