Potecă: Provocările în materie de guvernanța Internetului
La invitația Uniunii Interparlamentare (UIP), în perioada 6-8 decembrie a.c., o delegație a Grupului Român al UIP (GRUI) a participat la evenimentele parlamentare organizate la Katowice și on-line, cu sprijinul Seimului Republicii Polone și al Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU (UNDESA), cu ocazia ediției 2021 a Forumului pentru Guvernanța Internetului (IGF).
Din delegația GRUI am facut parte și eu în calitate de senator, membru al Comitetului Director al GRUI și secretar al Comisiei pentru comunicații și tehnologia informației din Senat, alături de colegii mei, Maricel Popa, membru al GRUI, al Comisiei pentru comunicașii și tehnologia informației, și Sorin-Cristian Mateescu, membru al Comitetului Director al GRUI și al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări.
La ceremonia de deschidere a Forumului au transmis mesaje video Andrzej Duda, președintele Republicii Polone, și Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.
S-au adresat, de asemenea, participanților Mateusz Morawiecki, primul ministru al Republicii Polone, Marcin Krupa, primarul orașului Katrowice, și Liu Zhenmin, sub-secretar general al Națiunilor Unite.
Pe parcursul a două zile de dezbateri, parlamentari de pe toate continentele au discutat despre provocările actuale în materie de guvernanța a Internetului, din perspectiva posibilelor abordări legislative la nivel național și internațional.
Pornind de la prezentările tematice realizate de experți ai Consiliului Europei, Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), UNDESA, UNESCO, OCDE s.a., participanții au încercat să răspundă unor întrebări esențiale:
- Cum putem beneficia de servicii digitale de calitate fără a prejudicia dreptul la viață privată și imperativul protecției datelor personale?
- Cum putem garanta libertatea de exprimare, diversitatea și schimbul de opinii, combătând, în același timp, dezinformarea și abuzurile online?
- Cum putem maximiza beneficiile Inteligenței Artificiale, limitând riscurile asociate utilizării IA, în general, și impactul pe care procesele decizionale bazate pe IA îl pot avea asupra respectării drepturilor omului, în special?
În intervențiile lor, participanții au subliniat că parlamentele au responsabilitatea de a se asigura că spațiul digital rămâne deschis și, totodată, sigur, și că toate răspunsurile la actualele provocări digitale au în centrul lor oamenii.
Transparența, consultările cu toți factorii interesați, evaluarea impactului asupra drepturilor omului, precum și cooperarea și schimbul de informații între parlamente sunt factori indispensabili pentru o activitate legislativă eficientă și pentru facilitarea coerenței de reglementare și a interoperabilității la nivel regional și global.
Vasilică Potecă – Senator PNL