Plan Urbanistic pentru „Parcul Central” din Hunedoara
Documentul este extem de important deoarece va sta la baza unui proiect de reabilitare – modernizare a parcului pentru care Primăria va solicita finanţare europeană.
Parcul Central din municipiul Hunedoara are mare nevoie de o reabilitare, proces care să includă şi evaluarea corectă a stării de sănătate a copacilor astfel încât pericolele să fie diminuate cât mai mult cu putinţă. O dovadă a acestui fapt o reprezintă şi un incident petrecut azi (07.02.2022), în jurul orei 12.00, când un copac „în vârstă” s-a prăbuşit (fără să se fi înregistrat vreo rafală de vânt puternică şi fără să fi fost „încărcat” cu zăpadă ori chiciură). Din fericire, nu au existat victime şi nici pagube materiale.
Astfel de situaţii se întâlnesc frecvent în municipiul Hunedoara din cauză că, în multe zone, amenajarea ariilor urbane a presupus aşternerea unui strat de zgură provenită din vechiul combinat peste care s-a pus apoi un strat de pământ. Pe astfel de suprafeţe au fost plantaţi copaci care, din cauza stratului de zgură amintit, nu au reuşit să îşi dezvolte rădăcinile suficient de bine.
Pentru „Parcul Central” (cunoscut drept „Parcul pensionarilor”, aflat între b-dul Dacia şi str. 22 Decembrie) Primăria municipiului Hunedoara a întocmit un Plan Urbanistic de Detaliu adoptat prin votul consilierilor locali în şedinţa din 31.01.2022. Documentul este extem de important deoarece va sta la baza unui proiect de reabilitare – modernizare a parcului pentru care Primăria va solicita finanţare europeană. Proiectul urmăreşte reamenajarea totală a structurii existente a parcului şi crearea unor spaţii pentru activităţi culturale şi recreative: spaţii de socializare şi promenadă, locuri de joacă, realizarea unor noi plantaţii de arbori şi de zone verzi şi îmbunătățirea zonei verzi existente prin indentificarea, păstrarea și completarea vegetației valoroase și sănătoase existente.
Bobouțanu: Pentru fiecare arbore pe care vom fi nevoiţi să-l extragem vom planta cinci puieţi
În forma sa reabilitată şi modernizată, parcul va respecta normele de mediu în vigoare şi ar urma să mai aibă un patinoar artificial, sistem de irigaţie automatizat, sistem WI – FI, un sistem video de supraveghere şi, bineînţeles, toalete moderne.
„Nu tăiem copaci doar de dragul de a-i tăia. Nu toaletăm copaci doar de dragul de a-i toaleta. Sunt operaţiuni extrem de necesare, multe dintre ele solicitate chiar de cetăţeni, efectuate cu respectarea legii. Nu-şi doreşte nimeni ca, vreodată, să cadă un copac peste cineva, fie că se întâmplă pe o stradă oarecare, fie că se întâmplă într-un parc. Doamne fereşte! În Hunedoara avem însă o mare problemă creată de copaci plantaţi cu decenii în urmă, arbori care nu şi-au putut dezvolta suficient rădăcinile pentru a avea suficientă stabilitate la maturitate, din cauza acelui strat de zgură care se aşternea mai peste tot când se începea construcţia vreunui nou cartier, în anii ’60 – ‘70. Şi în cazul Parcului Central, fiecare arbore va fi analizat de specialişti în domeniu: copacii care vor prezenta siguranţă vor rămâne, arborii în cazul cărora se va dovedi că sunt un risc pentru adulţii şi copiii care vor frecventa parcul vor trebui extraşi. Pentru fiecare arbore bătrân pe care vom fi nevoiţi să-l extragem vom planta, în aceeaşi zonă, cinci puieţi”, precizează primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.