Meniu Principal

Performanță excepțională pe scena deveană, în cadrul Festivalului Hunedoara Lirică, ediția a III – a

Mihai Panaitescu, regizor: “A fost un festival de neuitat, de înaltă ţinută artistică, un triumf al artei interpretative”

 Teatrul de Artă Deva a prezentat un spectacol  producție proprie

Festivalul Internațional de Operă și Muzică Clasică  Hunedoara Lirică s-a desfășurat în mai multe locații din judeţul Hunedoara. Au fost prezentate o serie de spectacole excepționale, din distribuții făcând parte artiști de renume din opera internațională. Spectacolele au fost jucate în fața unui public numeros, cu spectatori veniți și de peste granițele țării. Aceste festival este singurul de operă și muzică clasică din țară care se desfășoară în aer liber, în mai multe locații din județ.

Spectacolele au fost realizate exclusiv, pentru a fi prezentate în Festivalul Hunedoara Lirică. Dintre aceastea amintim: Carmen, Nabucco, Turandot  și Gala de Operă. Festivalul Hunedoara Lirică ediția a III-a s-a bucurat de participarea extraordinară a soliștilor, baletului, orchestrei și corului Operei de  Stat din Ruse-Bulgaria. De asemenea Teatrul de Artă Deva a prezentat în acest an și un spectacol  producție proprie,  Vocea Umană. Telefonul, realizat în cadrul Laboratorului Liric de anul acesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cei care iubesc opera clasică

Din Programul propus pentru anul acesta au făcut parte: Carmen, de Bizzet – locație Teatrul de Artă Deva, Gala Operei – locație Palatul Cultural „Minerul” Lupeni, Vocea Umană.Telefonul – locație Teatrul de Artă Deva, Turandot, de Giacomo Pucinni – locație Castelul Corvinilor Hunedoara, Vocea Umană.Telefonul – locație Teatrul I.D.Sârbu Petroșani, Nabucco, de G.Verdi – locație Muzeul Magna Curia –Lapidarium, Concert Muzică Medievală – locație Teatrul de Artă Deva (stradal), Operettvarazs – Magia Operei – locație Castelul Corvinilor Hunedoara.

Lucrări din creația de operă a compozitorilor Giuseppe Verdi și Giacomo Puccini

Când vezi pe un afiş titlul Carmen, gândul te duce imediat la toreadori, iubire tragică, vanitate rănită şi lumea iberică pasională. Şi aceasta se întâmplă.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducție și trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului. Muzica din această operă este celebră pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale dramatice în ansamblu.

Capodopera pucciniană  „Turandot” spune fermecătoarea poveste de dragoste dintre preafrumoasa Prințesă Turandot, care jură să nu aparțină niciunui bărbat, și misteriosul Prinț tătar, Calaf, care o cucerește prin curaj și abilitate. Spectacolul prezentat în Festivalul Hunedoara Lirică de către Opera de Stat Ruse s-a bucurat de o distribuţie de excepție.

Nabucco este o operă compusă de Giuseppe Verdi. Cele două teme principale ale acțiunii sunt dorința de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum și aroganța și nebunia personajului principal Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic și la pedepsirea cu pierderea minților. Spre sfârșitul operei el însă își revine, adoptă credința în Iehova, Dumnezeul evreilor și îi eliberează pe evrei din robie.

„Emoție în stare pură”

Cele două opere prezentate în cadrul Laboratorului Liric de anul acesta , “Vocea umană” de F. Poulenc și “Telefonul” de G. C.Menotti, sunt două capodopere foarte cunoscute și cu subiecte diametral opuse, dar deosebit de atractive. Sunt legate prin fire aproape invizibile, elementul comun al acestora fiind un telefon în jurul căruia se învârt ambele povești. Spectacolul format din aceste două opere a purtat spectatorul printr-o călătorie sufletească emoționantă.

Emoții puternice au însoțit spectatorii pe parcursul întregului spectacol, de aceea „Emoție în stare pură” ar putea reprezenta o descriere perfectă a acestei capodopere franceze.

Concert de muzică medievală susținut de „Truverii”

Dragostea pentru sonoritățile medievale a adus împreună mai mulți cântăreți, instrumentiști, actori şi interpreți. Călătoria prin intermediul muzicii a reușit să transmită povești pline de suflet și să aline gândul trecerii ireversibile a timpului. Ceea au făcut Truverii este o recuperare și redescoperire a diversității culturale europene, muzica lor adresându-se tuturor oamenilor, de la copil la bătrân, indiferent de naționalitate sau condiție socială.

Spectacol în limba maghiară susținut de membrii proiectului Operett Group- în decorul de poveste oferit de Castelul Corvinilor Hunedoara

Operett Group Projekt, fondat din membrii Operei Maghiare Cluj (conducerea artistică: Kulcsár Szabolcs), participă regulat și cu mare succes la diferite evenimente culturale și sociale cu programul lor de operă/operetă în țară și străinătate. Vocația, totodată misiunea lor este de a familiariza genul de operă, operetă și lumea chansonurilor de la începutul secolului, la un nivel profesional exigent. Membrii formației sunt cei mai aclamați și îndrăgiți soliști ai Operei Maghiare, respectiv orchestra de camera a instituției (concert maestru: Ferenczi Endre). S-au auzit fragmente din operetele lui Pál Ábrahám, Franz Lehár, Emmerich Kálmán, Jenő Huszka, Albert Szirmai și Johann Strauss.

Străduința pentru o organizare impecabilă

„Festivalul a avut un parcurs nemaipomenit. A fost plin de spectatori la fiecare spectacol, lucru ce ne onorează. Ne-am bucurat să avem în public și turiști din străinătate, care au fost încântați de festival. Am avut-o printre noi și pe marea actriță Magda Catone și pe Pedro Negrescu, contrabasist român de jazz și dirijor de muzică clasică. Ne pregătim deja pentru festivalul următor și avem nume noi, dar nu o să divulg multe despre ce va fi. Pot să vă spun că în deschiderea festivalului următor spectatorii vor putea urmări spectacolul AIDA. Închei, ca de obicei, cu îndemnul: Respectă-te, deci vino la teatru!”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.

 

Maria Hogman