Partidul Social Democrat din România are grijă de oameni şi vine cu măsuri în sprijinul lor
În bilanţul primelor şase luni, prezentat de premierul României Viorica Dăncilă, se observă clar că Programul de Guvernare al PSD este pus în aplicare şi efectele se fac simţite.
La nivel macroeconomic, în semestrul I 2018, faţă de semestrul I 2017, se înregistrează o creştere a veniturilor bugetare cu 12 la sută. Veniturile din impozitul pe venit şi din contribuţiile sociale au crescut cu 36,8 la sută. Deficitul în sistemul de pensii publice a fost redus cu aproape 50 la sută. Sumele primite de la Uniunea Europeană au crescut cu 19,7 la sută. Gradul de absorbţie al fondurilor europene este, de asemenea, pe un trend ascendent.
Se pune mare accent pe Investiţiile publice, unde procentul de creştere este de 51,6. Investiţiile străine directe au crescut cu 65,7 la sută şi dovedeşte faptul că investitorii străini se orientează spre România pe care o consideră stabilă, ca ţară.
După mulţi ani, vestea cea mai bună este că şomajul îşi păstrează tendinţa descendentă şi înregistrează un minim istoric al ultimilor 10 ani, ajungând sub pragul de 3,5 la sută.
În ceea ce privesc măsurile sociale, de la 1 iulie 2018, s-a majorat punctul de pensie cu 10 la sută şi pensia minimă cu 23 la sută. Comparativ cu decembrie 2016, indemnizaţia pentru persoane cu handicap s-a majorat cu 110 la sută. Subvenţiile pentru angajarea persoanelor fără loc de muncă s-au majorat până la 2.250 lei şi se acordă lunar angajatorilor pentru fiecare persoană fără loc de muncă angajată cel puţin un an. Şomerii care se angajează şi lucrează cel puţin trei luni primesc 1.000 de lei. Plafonul de venit, pentru pensionarii care au venituri mici, a fost majorat cu 10 la sută pentru a beneficia de medicamente compensate cu 90 la sută.
A fost redusă birocraţia pentru persoanele cu venituri independente, numărul declaraţiilor fiscale fiind redus la 1 de la 7, iar termenul scadent stabilit fiind 15 martie anul viitor, cu posibilitatea plăţii online din 2019.
În domeniul Sănătăţii, salariile au fost majorate cu 162 la sută pentru un medic rezident, anul I şi 131 la sută pentru un medic primar UPU, gradul 5. S-au achiziţionat şi echipamente medicale pentru dotarea spitalelor.
În Educaţie, un alt domeniu important pentru România, s-au majorat salariile de la 1 martie 2018, astfel că salariul pentru un profesor debutant a crescut cu 23 la sută, respectiv 25 la sută un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime. S-au modernizat 145 de unităţi de învăţământ şi s-au construit 45 de creşe şi grădiniţe noi.
În Agricultură, s-au acordat la timp şi în avans subvenţiile pentru fermierii români şi s-au aprobat 47 de investiţii în cadrul Programului de irigaţii, care mai include şi pregătirea campaniei de irigaţii pentru care s-au alocat fonduri. Au fost încheiate 25.300 contracte de irigaţii, s-au instalat 231 de staţii de pompare a apei pentru irigaţii şi 470 de staţii pentru combaterea inundaţiilor. Programele de colectare a lânii, cel de creştere a suinelor rasele Bazna şi Mangaliţa, Programul anti-grindină şi Programul tomate din ferme româneşti sunt implementate, funcţionale şi înregistrează rezultate pozitive.
Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală s-au alocat fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii locale, fiind finanţate mii de obiective locale.
Pentru stimularea economiei s-au redus cu 10 la sută accizele la motorină pentru transportatori, s-a lansat Programul „Investeşte în tine“ prin care tinerii pot lua credite garantate de stat cu dobândă şi comisioane zero şi s-au semnat peste 8.400 de contracte în Programul Start-up Nation cu peste 5.800 de beneficiari de fonduri nerambursabile. Au fost aprobate Ajutoare de stat pentru producţia de film în România şi, de asemenea, pentru investiţii mai mari de 3 milioane de euro.
Printre Investiţiile strategice finalizate se numără achiziţia VEST-MOLDTRANSGAZ, finalizarea procedurilor pentru începerea lucrărilor la gazoductul BRUA 1, achiziţia a două aeronave pentru Tarom, finalizarea negocierilor prin care statul redevine acţionar majoritar la Şantierul Naval Mangalia, 192 km de linii electrice şi conectarea cu state vecine. Pentru accelerarea Investiţiilor strategice, a fost aprobată o serie de măsuri, foarte importante de menţionat fiind Legea achiziţiilor publice şi Legea parteneriatului public privat. Există un număr de 13 proiecte strategice aprobate pentru a fi realizate în parteneriat public-privat, în domeniul Infrastructurii de Transport, Sănătate, Turism şi auto, Amenajarea unor cursuri de râuri pentru navigaţie şi irigaţie.
Guvernul PSD susţine măsuri care consolidează economia. Efectele pozitive ale unei economii sănătoase se vor resimţi pe termen lung în viaţa fiecărui român.
Ilie Toma, deputat PSD Hunedoara