Meniu Principal

O întâlnire cu poeta Elisabeta Bogățan

Cele patru volume ce se vor lansa  relevă un univers liric dominat de simboluri, marile teme la care poeta revine fiind iubirea, destinul, viața, timpul ca o permanentă curgere și, ca un fir roșu, puterea cuvântului.

 Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 12 septembrie 2018, ora 1700, la Sala de Lectură, un eveniment cultural cu totul special: o întâlnire cu poeta Elisabeta Bogățan. Poeta va veni în fața publicului devean cu patru noi volume de poezie: Idile (Editura Timpul din Iași), Iubirile (Editura Eurostampa din Timișoara), volumul în patru limbi Unde/Où/Where/Где (Editions Poètes à vos plumes din Paris) și Ponts/Punți (Editura Sofiana din Petrila).

Elisabeta Bogățan este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate scriitoare din județul Hunedoara, citită și apreciată și în Franța. Licențiată în filologie, a lucrat ca profesoară de limba franceză, apoi traducătoare de limba franceză şi rusă.

A fost redactor la periodicele  „Datina”, „Noi”, „Vestea”, „Provincia Corvina”, redactor  asociat la „Sinteze literare”, „Viaţa de la Est la Vest”, redactor-şef la revistele „Confluenţe literare internaţionale”, „Revista de etnografie, antropologie şi folclor”, director al editurilor Confluenţe şi Sofiana din Petrila. Este membră a Asociaţiei Scriitorilor din judeţul Hunedoara, a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi a Uniunii Scriitorilor din România.

A debutat cu volumul de poezii Gazeluri la Editura Vestea din Petrila, în 1996, după care au urmat peste zece volume de poezie. Meritele sale literare au fost recompensate cu premii și diplome în România, Germania, Franța, Rusia, Liban. Este o prezență activă și în peisajul literar din Franța și Belgia, unde ia parte la festivaluri de poezie și publică în reviste literare de prestigiu. Elisabeta Bogățan are și o bogată activitate de traducătoare din și în limba franceză și, de asemenea, este autoarea unor studii de etnografie și culegeri de folclor din zona momârlanilor (în colaborare cu Ioan Dan Bălan).

Cele patru volume ce se vor lansa ne relevă un univers liric dominat de simboluri, marile teme la care poeta revine fiind iubirea, destinul, viața, timpul ca o permanentă curgere și, ca un fir roșu, puterea cuvântului. „Felul în care poeta Elisabeta Bogățan își construiește poemele demonstrează că a ajuns la simplitatea apropiată de esență”, spune scriitorul Ion Hirghiduș, bun cunoscător al liricii Elisabetei Bogățan. De asemenea, referindu-se la titlurile poeziilor ei, majoritatea formate dintr-un singur cuvânt, scriitorul Ion Jurca Rovina este de părere că ele: „ (…) reprezintă, de fapt, niște simboluri la care poeta se raportează și este interesant de semnalat cum totalitatea acestor simboluri alcătuiește un adevărat univers.”

Iubitorii de poezie din Deva vor avea prilejul de a cunoaște o importantă poetă română cu un univers poetic complex.

 

Manager,

Ioan Sebastian Bara