Noul computer tomograf, de la Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, la un pas de a fi pus în funcţiune

După mai multe luni de aşteptare, din cauza formalităţilor necesare pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare, noul computer tomograf al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara va fi pus în funcţiune.
La mijlocul lunii iunie, la Spitalul Municipal Hunedoara, a ajuns un Computer tomograf nou. Noul computer tomograf a fost achiziționat de Primăria Municipiului Hunedoara prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, derulat de Guvern, în baza unui proiect depus de municipalitate. Aparatul este de ultimă generaţie şi a costat 1,2 milioane de lei.
Este o realizare importantă pentru hunedoreni – pacientul este pe primul plan
„Dorința noastră este ca medicii de la Spitalul Municipal din Hunedoara să beneficieze de cea mai modernă aparatură, pentru a-și putea desfășura activitatea, iar pacienții să aibă acces la cele mai bune servicii medicale.
Noul aparat a fost adus din Germania. Este un CT modern, fabricat anul acesta, calibrat exact pe necesităţile noastre. Lucrările de montaj au fost făcute în spaţiul ocupat de vechiul tomograf, pentru care nu se mai găsesc piese de schimb.
Procedurile de autorizare au întârziat punerea în funcțiune a tomografului instalat în cadrul spitalului. Intenția noastră a fost ca acest tomograf să devină funcțional cât mai devreme însă noul CT va intra în regim normal de funcţionare după câteva luni de la achiziţie deoarece au fost necesare operaţiuni pentru montaj şi reglare, dar şi o serie de aprobări necesare de la diferite instituţii”, a menţionat Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.
A fost modernizat serviciul de imagistică prin achiziţionarea de echipamente CT
“Noul computer tomograf este un echipament Siemens CT 16 slice-uri (32 slice-uri reconstruite) și este conceput pentru o gamă largă de investigații clinice (inclusiv angiografii) și cu numeroase beneficii pentru pacienți, printre care: detectarea automată a nodulilor pulmonari, iradiere redusă și tehnologii dedicate pentru reducerea iradierii pe organe, reconstrucții rapide și automate, precum și funcții de reducere a artefactelor metalice în cazul pacienților cu diferite tipuri de implanturi metalice”, a precizat dr. Maria Cîrlan.
“Vechiul CT avea 2 slice-uri, pe când cel nou, care e de ultimă generaţie şi fabricat anul acesta, are 16 slice-uri cu posibilitate de reconstrucţie în 32. E o dotare extrem de importantă pe care Primăria a reuşit să ne-o asigure pentru că ajută la stabilirea de diagnostice exacte în mai multe specialităţi medicale”, adaugă Radu Budae.
Investigaţii medicale şi pentru pacienţii din afara unității medicale
Noul computer tomograf va fi funcţional şi pentru pacienţii din afara spitalului hunedorean, anunţă conducerea instituţiei medicale. Astfel, pe lângă bolnavii internaţi în spitalul din Hunedoara şi cei care vin la unitatea de primiri urgenţe, computerul tomograf va face investigaţii şi pentru pacienţii trimişi de medicii de specialitate, din judeţ sau din zonă. Mai sunt necesare proceduri de pregătire şi instruire a personalului medical, pentru utilizarea aparatului şi, peste aproximativ zece zile, programările se vor face la secţia Radiologie.
Maria Hogman