Nedee Pădurenească la Cerişor – comuna Lelese
Şi în acest an, locuitorii comunei Lelese au sărbătorit, cu muzică, dans şi voie bună, în cadrul nedeii pădureneşti de Rusalii, eveniment ce a avut loc la Cerişor.
E vremea sărbătorilor în satele din Munţii Poiana Ruscăi, astfel că sătenii se strâng la ,,nedei”. La aceste serbări, câteva zeci de pădureni urmează obiceiul locului şi dimineaţa merg la biserică şi apoi ies în ţarină, să o sfinţească.
Gătiţi în costume populare, oamenii vin să se roage
Manifestările au început dimineaţa cu slujba religioasă, urmată de obiceiul strămoşesc al ieşirii în ţarină. La începutul verii, în duminica de Rusalii, în ţinutul Pădurenilor se iese în ţarină pentru sfinţirea holdelor. Mulţi credincioşi vin la slujbă îmbrăcaţi straie populare, vestite pentru cusăturile înflorate.
“La noi, în Ţinutul Pădurenilor, este obiceiul ca înainte de a începe lucrul la câmp să se adune în fiecare sat, într-o duminică. Sătenii se întâlnesc cu rudele şi oamenii din satele învecinate ca să se roage pentru recoltă şi anul agricol ce urmează.
Apoi, se adună acasă, fiecare cu rudele şi prietenii săi, la o masă bogată, cu bucate tradiţionale. Pădurenii fiind mari jucători, seara, împreună cu oaspeţii, ieşim la jocul de duminică şi ne simţim bine cu toţii la nedeie” , a spus Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei Lelese.
Nedeile îi aduc acasă pe copii şi nepoţi
Cu ocazia acestor nedei, casele pădurenilor prind viaţă: copiii şi nepoţii se întorc acasă. Cu mic, cu mare, sătenii nu au pierdut ocazia de a-şi îmbrăca costumele populare pădureneşti, pe care unii dintre ei le poartă chiar dacă nu este sărbătoare. Mulţi credincioşi vin la slujbă îmbrăcaţi straie populare, vestite pentru cusăturile înflorate.
Spre seară, localnicii şi musafirii lor, s-au încins la joc şi pădurenii s-au prins în brâul pădurenesc, dansul fiind însoţit de strigături. Gazdele şi invitaţii au petrecut până târziu, în noapte.
“Fiecare sat îşi alege câte o duminică şi ies în ţarină. După nedeia de la Cerişor a urmat cea de la Lelese. După slujba de la biserică, satul vine în ţarină să se roage pentru sat, pentru cei plecaţi şi binele lor şi pentru un an cât mai rodnic “, mai spune Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.
Maria Hogman