Minunate şi curajoase zboruri – Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene
În fiecare an, la 20 iulie este sărbătorită Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. La această dată, potrivit calendarului ortodox, este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al aviatorilor.
Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910, se arată în volumul ”Calendarul Tradiţiilor Militare”. Un an mai târziu, în 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912 s-a creat prima şcoală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913.
În tradiția militară română, fiecare unitate a armatei își alege un protector spiritual. Aviatorii de la Cotroceni l-au ales pe Sfântul Ilie să fie cel care îi protejează. Pe 20 iulie 1930, după urcarea lui Carol al II-lea la tronul României, ziua Sfântului llie a devenit sărbătoarea oficială a Aviației Române.
Despre primul său zbor, Aurel Vlaicu a spus: „Bucuria cea mai mare însă am simţit-o pentru prima oară la Cotroceni. Nu m-am ridicat atunci mai sus de patru metri. Cu toate acestea, nici Alpii nu mi-i închipuisem mai înalţi ca înălţimea la care mă ridicasem. Fiindcă patru metri pe atunci, pentru mine erau un record formidabil, un record care îmi consacra maşina. (…) Zburasem şi asta era principalul. Mă menţinusem singur în aer, făcusem evoluţii neşovăielnice. (…)”
Aurel Vlaicu, inginer inventator şi pionier al aviaţiei române şi mondiale, s-a născut în data de 6/19 noiembrie 1882, la Binţinţi, lângă Orăştie, judeţul Hunedoara. În cinstea sa, comuna natală a acestuia se numeşte astăzi Aurel Vlaicu.
Deputat PSD – Ilie Toma