Măsurile PSD, propuse pentru români și firme, sunt implementate și în alte țări din Europa. PNL le blochează!
Am văzut o motivare și declarații parcă blocate în timp la momentul alegerilor europarlamentare din 2019 sau al celor prezidențiale, o retorică agresivă, dar care nu se concentrează pe inamicul evident – criza pe care o traversăm. Deși acești politicieni se află la guvernare, au toate informațiile despre criză, au toate pârghiile posibile pentru a găsi și implementa soluții, ei aleg să ignore orice recomandări și nevoi ale cetățenilor, ale piețelor și inclusiv ale tuturor forțelor politice.
Cele două proiecte ce vizează utilitățile și amânarea unor rate la bănci nu fac decât să ușureze poverile fără sens din această perioadă și să îi ajute pe cei aflați în dificultate. Liberalii pleacă de la o prezumție aberantă, cum că 100% dintre posibilii beneficiari vor solicita aceste suspendări și înțeleg la fel de greșit solidaritatea, nevăzând cât de importantă este ea acum.
PNL preferă să joace orbește un joc politic, forțând o sumă nulă, iar de pierdut nu pot pierde decât oamenii care au mare nevoie de sprijin acum. Am mai asistat, acum peste 10 ani, la un episod de socializare a pierderilor și a fost depășit cu greu. Cetățenii, ca și acum, nu aveau nici măcar o vină morală. Trebuie să decidem colectiv că prioritatea noastră este viața cât mai ușoară a cetățenilor, dar liberalii nici în al 13-lea ceas nu vor să priceapă asta.
Deși PNL invocă faptul că astfel de măsuri ar fi populiste și ar pune economia în pericol, în realitate mai multe state au luat măsuri identice. Astfel:
Italia a suspendat plata unor taxe datorate de persoanele fizice și plata creditelor, inclusiv a celor imobiliare, fără capitalizarea dobânzilor. Detalii: https://bit.ly/2Rd4g0I.
Tot în Italia a fost suspendată obligativitatea de a plăti facturile pentru utilități, taxe și ipoteci pentru firmele mici și gospodării. Detalii: https://bit.ly/3c6WSvV.
Guvernul spaniol le interzice companiilor de utilități să le întrerupă alimentarea cu apă și energie electrică consumatorilor din cauza facturilor neplătite și extinde moratoriul referitor la suspendarea plății ratelor ipotecare. Detalii: https://bit.ly/34gAH3x.
Guvernul german a adoptat o lege menită să protejeze din punct de vedere economic atât populația cât și micile afaceri, astfel că a decis să interzică evacuarea din locuințe și din diverse spații comerciale, din cauza neplății chiriei, care poate fi amânată până la 30 iunie. Trebuie menționat că asta înseamnă inclusiv amânarea plății utilităților. În Germania majoritatea populației locuiește în locuințe închiriate, iar plata utilităților revine proprietarului și sunt incluse în contractul de chirie. Detalii: https://bit.ly/2V4xcZP și https://bit.ly/2xNTwil.
Guvernul Ungariei a anunțat un plan de măsuri pentru combaterea crizei COVID-19, care include suspendarea ratelor la creditele deținute la bănci de populație și firme până la finalul anului. De asemenea, creditele pe termen scurt ale firmelor au fost prelungite până la 30 iunie. Iar dobânda la creditele de consum a fost plafonată la 5% plus dobânda de referință a Băncii Naționale, de 0,9%, în total 5,9%. Detalii: https://bit.ly/3e0KvmM.
În plus, în Ungaria, în sectoarele care se confruntă, deja, cu probleme grave – turismul, sectorul Horeca, divertisment, sport și cultură, respectiv în transportul de pasageri, adică și în rândul șoferilor de taxi – obligația de plată a contribuției din partea angajatorilor este suspendată integral până la data de 30 iunie. Nivelul contribuțiilor din partea angajaților va fi redus, iar angajații nu vor plăti nici contribuții la fondul asigurărilor sociale, iar nivelul contribuțiilor la fondul asigurărilor de sănătate va scădea la minimul prevăzut de lege. În aceste sectoare de activitate contractele de închiriere nu pot fi reziliate și nu pot fi majorate nici chiriile. Până la data de 30 iunie se suspendă și plata taxei de turism. Detalii: https://bit.ly/39SRHy8.
În Marea Britanie băncile pot suspenda pentru trei luni plata ratelor la creditele ipotecare pentru cei afectați de pandemie, fără capitalizarea dobânzii. Detalii: https://bit.ly/2yymRxy.
Măsurile luate în Franța constau în amânarea plății taxelor și a contribuțiilor sociale pentru angajați și acordarea de garanții de stat pentru creditarea companiilor. Detalii: https://bit.ly/2yymRxy.
Autoritățile sud-coreene au decis, printre altele, extinderea termenelor de plată a taxelor și a contribuțiilor până la un an. Detalii: https://bit.ly/2yymRxy.
În Portugalia a fost adoptată o lege specială pentru suspendarea temporară a contractelor de muncă pentru firmele care au înregistrat scăderi ale vânzărilor, au fost amânate plățile unor taxe și contribuții datorate de firme și de persoanele fizice. Detalii: https://bit.ly/2XkpI7w.”