Meniu Principal

LUCRĂRI ÎN COMISIA PENTRU APĂRARE

Prima propunere legislativă dezbătută în cadrul ședinței Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a fost PL-x nr. 749/2022 Proiect de Lege privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier.
Obiectul de reglementare îl constituie instituirea unor măsuri pentru monitorizarea traficului rutier prin instituirea sistemului integrat pentru monitorizarea traficului rutier pentru drumurile publice din România.
Am evidențiat faptul că este o inițiativa foarte bună a guvernului. Aceasta și ținând cont de realitatea faptului că din evaluările făcute rezultă că și în anul 2021, România s-a aflat primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese în accidente rutiere, cu 92 de decese la un milion de locuitori.
Am scos în evidență că România este pregătită în acest moment pentru punerea în aplicare a acestei inițiative. Au fost cartografiate zonele de risc aflate în rețeaua națională de transport rutier. Prin acest demers legislativ se vor realiza în primul rând instituirea sistemului integrat pentru monitorizarea traficului rutier pentru drumurile publice din România. În al doilea rând, se reglementează întocmirea proceselor verbale de constatare și sancționare a contravențiilor în format electronic. Și totodată este amendată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, în sensul instituirii posibilității de comunicare a proceselor verbale de constatare și sancționare a contravenției întocmite în formst electronic. Iar efectele sunt benefice. În primul rând, prin instituirea acestui sistem crește siguranța rutieră și, în același timp, se diminuează timpul de reacție pentru intervenție la diferite evenimente care pot apărea, cum sunt accidentele rutiere. Nu în ultimul rând, am evidențiat faptul că implementarea acestui sistem nu presupune crearea de noi instituții, ci se va realiza prin instituțiile deja existente. În plus, reușim să realizăm și armonizarea cadrului juridic național cu legislația europeană. Am propus un raport favorabil care a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
O altă inițiativă dezbătută a fost PL-x nr. 272/2022 Proiect de Lege pentru modificarea art.32 alin.(2) lit.c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Față de faptul că intiativa a fost aprobată de Senatul României, am subliniat că este o propunere legislativă bună, ținând cont că în prezent paza tuturor elementelor componente ale unei autostrăzi implică prezența constantă a firmelor însărcinate cu asigurarea pazei patrimoniului pe drumurile intens circulate. Iar autovehiculele folosite de către aceste firme au nevoie de semnale luminoase de culoare galbenă pentru a putea să fie observați și să prevină astfel apariția unor situații potențial periculoase, dar în același timp să poată proteja personalul firmelor care se ocupă de aceasta. Am exemplificat cu un eveniment care a avut loc chiar anul acesta la Arad, în urma căruia au fost rănite grav două persoane desemante să asigure paza drumului.
Am propus un raport favorabil, care a fost adoptat.
Am mai dezbătut în ședința Comisiei și Pl-x nr. 181/2022 Propunere legislativă privind regimul articolelor pirotehnice, o inițiativă a parlamentarilor Alianței pentru Unirea Românilor, respinsă de Senatul României și care nu este susținută de Guvernul României.
În intervenția mea, am observat că nu au fost identificate măsuri concrete și motivarea soluțiilor ce se dorește a fi adoptate. Multe din normele ce se doreau a fi implementate prin această inițiativă sunt neclare și imprecise, aspecte care pot conduce chiar la încălcarea prevederilor Constituției. Prin promovarea Hotărârii de Guvern nr. 1102/2014 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice România s-a aliniat legislației europene privind libera circulație a articolelor pirotehnice, concomitent cu asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății și siguranței publice, precum și a mediului. Am mai scos în evidență faptul că prin conținutul propunerii se acordă o libertate totală de folosire a materialelor pirotehnice, inclusiv de către copii și a deținerii de astfel de substanțe în cantități interzise acum.
Am propus un raport de respingere care a fost aprobat.
Ultimul punct pe ordinea de zi a ședinței a fost Pl-x nr. 754/2022 Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.290 din 24 iunie 2004 privind cazierul judiciar (republicată).
Este o inițiativă legislativă a Uniunii Salvați România la care Camera Deputaților este decizională, iar Senatul a respins-o. Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ.
Aceasta vizează accesul persoanelor fizice în regim online la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român, în privință datelor care îi privesc.
Am scos în evidență faptul că Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român are o interfață cu Sistemul European de Informații cu privire la cazierele judiciare, iar scopul îl reprezintă schimbul de informații între statele membre. Și ținând cont de acest fapt, soluția propusă nu este viabilă. Pentru îmbunatățire serviciilor oferite cetățenilor MAI are în implementare un proiect privind crearea centrului pentru furnizarea informațiilor electronice suficient de acoperitor. În consecință, am propus un aviz negativ, care a fost aprobat.
Viorel Sălan, deputat PSD