Lucian Heiuș: La votul final al Camerei Deputaților au ajuns două proiecte de legi care vizau eliminarea pensiilor speciale
Deoarece unii politicieni continuă să posteze o poză cu un grafic care prezintă votul dat unui proiect de lege de eliminare a pensiilor speciale, fără să explice contextul, ne simţim obligaţi să facem clarificările necesare pentru ca ADEVĂRUL să fie cunoscut.
Care este realitatea cu privire la ziua de 28 ianuarie 2020? La votul final al Camerei Deputaților au ajuns două proiecte de legi care vizau eliminarea pensiilor speciale.
Primul, inițiat de PNL, a avut RAPORT FAVORABIL de la Comisia de Muncă a Camerei Deputaților. Al doilea proiect, inițiat de USR, a primit raport de respingere de la Comisia de Muncă.
Important de reţinut este faptul că prevederile proiectului USR au fost preluate, conform ȋnţelegerii cu USR, ca amendamente în proiectul PNL. De fapt, din motive de tehnică legislativă, parlamentarii din Comisie au dorit să aibă un singur text de bază, la care să adauge amendamente.
Așa cum se vede din înregistrarea primului vot, proiectul PNL a fost supus votului la 15,34 și a fost aprobat de către plenul Camerei Deputaților cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri.
Peste un minut, la 15.35 a fost supus la vot proiectul USR, cel care nu primise aviz favorabil ȋn Comisie, dar ale cărui amendamente, repetăm, le-am preluat ȋn proiectul nostru. Proiectul a fost respins, inclusiv cu voturile PNL, dintr-un motiv simplu: CU UN MINUT ÎNAINTE SE VOTASE, DEJA, ELIMINAREA PENSIILOR SPECIALE.
Potrivit stenogramei ședinței, contopirea proiectelor a fost recunoscută inclusiv de liderii USR. ”Astăzi avem două proiecte încropite într-unul singur, unul este cel al USR, al doilea este al PNL” – afirmaţia aparţine liderului de grup al USR, Cristina Prună.
Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara CUI 11200025