Meniu Principal

LEGI IMPORTANTE, ADOPTATE LA CAMERA DEPUTAȚILOR

Între inițiativele Guvernului aflate azi pe ordinea de zi a ședinței de plen s-a aflat și Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.39/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.159/2020 privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul energetic naţional, precum şi a staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, prin Programul de finanţare „ELECTRIC UP” (PL-x 316/2024).
Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Camera Deputaților este decizională.
Inițiativa Ministerului Energiei în concordanță cu obiectivele generale și direcțiile de acțiune incluse în Programul de guvernare 2023-2024 ”Viziune pentru Națiune”. Obiectivele principale ale Programului de finanțare sunt promovarea surselor de energie regenerabilă și creșterea gradului de utilizare a energiei regenerabile, dezvoltarea electromobilității la nivel național și a transportului ecologic, reducerea gazelor cu efect de seră și creșterea eficienței energetice cu scopul atingerii țintelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene prin documente strategice cum este Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice .
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.159/2020. Proiectul vizează introducerea unor modificări faţă de prima ediţie a schemei de finanţare, care a fost derulată în perioada 2020-2023.
Prin noul program ElectricUp2 se acordă un ajutor de minimis de până la 150.000 euro pentru fiecare beneficiar. Astfel, trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile va putea fi acoperit cu fonduri primite prin acest program, IMM-urile urmând să vină cu o finanţare de 25% din valoarea proiectului.
Totodată, se măreşte limita superioară a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 kWp, pentru asigurarea consumului propriu, a consumului staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in cu minim două puncte de încărcare (2x11kW).
Sprijinul acordat IMM-urilor şi sectorului HORECA este dublat de beneficiile de mediu, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic.
Totodată, proiectul prevede şi extinderea termenului de implementare a programului de finanţare până în anul 2032, termen care acoperă implementarea şi monitorizarea etapelor 2 şi 3.
Programul «ELECTRIC UP 2» va fi finanţat de la bugetul de stat cu 450 de milioane de lei.
Viorel Sălan, deputat PSD