Meniu Principal

Întrevederi ale ministrului Natalia-Elena Intotero cu oficiali eleni

Ministrul Intotero a cerut sprijin părții elene pentru introducerea cursurilor de limba română în școlile grecești

 Cu prilejul vizitei de lucru efectuate în Republica Elenă, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut întrevederi cu autoritățile centrale și locale din Atena, respectiv membri ai Parlamentului elen, Terens Quick, ministru adjunct de externe, Mihalis Kokkinos, secretar general pentru grecii de pretutindeni și Elefterios Papagianakis, viceprimarul Atenei pentru migranți, refugiați și descentralizare municipală.

Ministrul Intotero le-a vorbit oficialilor eleni despre modificările legislative recente

Întâlnirile au fost un prilej bun pentru a discuta despre relația dintre state, precum și despre modalitățile prin care acestea se pot sprijini reciproc în domeniul problematicilor care țin de emigrație, ambele state având o diasporă considerabilă.

Ministrul Intotero le-a vorbit oficialilor eleni despre modificările legislative recente aduse de (MRP) Legii nr. 299/ 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

Terens Quick și-a exprimat deschiderea și aprecierea în vederea susținerii inițiativelor MRP dedicate sprijinirii mediului asociativ românesc din teritoriu. În acest sens, oficialul român l-a invitat pe ministrul adjunct de externe în taberele ARC, care se desfășoară anul acesta la Oglinzi și la Sulina, subliniind faptul că, exact în această perioadă, acolo se află și copii ai românilor din Grecia.

Ministrul Intotero a mulțumit părții elene pentru disponibilitate și pentru sprijinul oferit înființării lectoratului de limba română de la Universitatea Dimokritos din orașul Komotini și pentru acreditarea în Grecia a Institutului Român de Arheologie din Atena. În acest sens, ministrul Intotero a cerut și sprijin părții elene pentru introducerea cursurilor de limba română în școlile grecești precum și pentru crearea unui al doilea lectorat de limba română în Grecia.

Pachetul de măsuri dezvoltat de MRP pentru informarea și protejarea drepturilor și libertăților românilor aflați peste hotare

Totodată, demnitarul MRP a discutat cu secretarul general pentru grecii de pretutindeni, Mihalis Kokkinos, despre măsurile pe care statul român le implementează în vederea încurajării procesului de reîntoarcere și reinserție socio-profesională a românilor, în țară, concomitent cu cele dedicate sprijinirii integrării lor. În plus, ministrul Intotero le-a prezentat oficialilor eleni și pachetul de măsuri dezvoltat de MRP pentru informarea și protejarea drepturilor și libertăților românilor aflați peste hotare, care cuprinde, între altele, Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!”.

Având în vedere că un număr atât de mare de turiști români tranzitează Grecia în fiecare an, dar și că la recensământul din 2011, comunitatea românească era a treia cea mai mare comunitate străină din Grecia, în cadrul întrevederii cu Elefterios Papagianakis, s-au atins subiecte precum corecta informare a cetățenilor noștri privind legislația națională din Grecia, inclusiv aspecte de ordin practic, cum ar fi cele privind codul rutier. Pe mãsurã ce aceste informații utile vor fi actualizate,  acestea vor fi transmise în timp util cetățenilor români prin intermediul canalelor de comunicare ale Ambasadei României la Atena și a MRP în vederea diseminãrii informației.

În final, oficialul român a propus ca o stradă din Atena să poarte numele scriitorului Panait Istrati și o decizie reciprocă să fie luată la București ca o modalitate de bune schimburi culturale intre cele două capitale.

Vizita de lucru continuã cu celebrarea Galei 100 pentru Centenar care va avea loc în aceastã searã la Ambasada României la Atena și care va aduce la un loc reprezentanți de excepție ai comunității românești din Grecia.